Utrikes #21/2017

Föroreningar bakom dödsfall bland barn

Pojkar i Filippinernas huvudstad Manila försöker släcka brinnande sopor med kokosblad. Kemikalier från elavfall kan hämma barns hjärnutveckling. Foto: Aaron Favila/TT

En fjärdedel av de barn i världen under fem år som avlider gör det till följd av ohälsosamma och förorenade miljöer. Det handlar främst om smutsigt vatten och luftföroreningar, passiv rökning och dålig hygien, enligt en rapport från Världshälsoorganisationen, WHO.

Ohälsosamma och förorenade miljöer leder till 1,7 miljoner dödsfall bland små barn varje år, enligt WHO.

– Nästan hälften av världens befolkning använder smutsiga bränslen som kol eller gödsel för matlagning, uppvärmning eller belysning, säger Maria Neira, chef för WHO:s avdelning för folkhälsa och miljö.

Nästan hälften av världens befolkning använder smutsiga bränslen som kol eller gödsel för matlagning, uppvärmning eller belysning.
Maria Neira, chef, WHO:s avdelning för folkhälsa och miljö

Barn utsätts för många föroreningar både i och utanför hemmet. En del barn utsätts för gifter vid tobaksodlingar och vid återvinningsarbete. Den skadliga exponeringen ökar barnens risk för att få lunginflammation och kroniska luftvägssjukdomar såsom astma. Det ökar också risken för att hjärnans utveckling skadas.

Maria Neira säger att barn hjälper sina mödrar att återvinna små bitar ur elektronikavfall som datorer eller tv-apparater som skeppas från andra länder.

– Barn utsätts för kemikalier som skadar hjärnans utveckling, säger hon.

Ett sätt att ta itu med de miljögifter som barn utsätts för är att se till att hushållen har tillgång till rent bränsle. Bättre ventilation och tillgång till bättre spisar har också betydelse, säger Maria Neira.

– Användningen av grön, förnybar energi kan också bidra till att bekämpa klimatförändringarna som också påverkar barns hälsa, säger hon.

Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, och deras små kroppar och trånga luftvägar, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten.
Margaret Chan, generaldirektör, WHO

Enligt WHO dör 570 000 barn under fem år varje år till följd av luftvägsinfektioner, såsom lunginflammation som orsakas av luftföroreningar och passiv rökning. Många av dessa dödsfall kan förhindras bland annat genom tillgång till rent vatten och rent bränsle.

– En förorenad miljö är en dödlig miljö – i synnerhet för barn. Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, och deras små kroppar och trånga luftvägar, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten, säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan i ett uttalande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga