Intervjun #16/2017

“Brunnarna förbättrar de jordlösas hälsa”

Fem brunnar har kunnat borras i Satkhira-distriktet i sydöstra Bangladesh med hjälp av insamlade pengar från SAC Syndikalisterna, Bangladesh Krishok Federation och Bangladesh Kishani Sabha. Brunnarna möjliggör tillgång på rent dricksvatten för de fattiga och jordlösa i området. Foto: Privat

Arbetaren har ställt tre frågor till Per Erixon, som förutom att ha skrivit boken Ge oss jord – ge oss frihet! om de jordlösas kamp i Bangladesh, under flera år samlat in pengar till aktivisterna i landet och som i veckan fick svar att brunnar för rent dricksvatten nu borrats för insamlingen.

Berätta, vad är det du gjort?

– Det började egentligen redan när vi åkte dit några stycken från SAC Syndikalisterna år 2000 och besökte jordlösa som ockuperade mark. Vi pratade med dem och hörde oss för vad de var i behov av. Det var allt från mediciner och skolor till rent vatten. Så vi började samla in pengar som resulterade i flera brunnar.

– Sedan dess har jag varit där flera gånger och för omkring två år sedan började jag samla in pengar på nytt, för de jordlösas rörelse i det av klimatförändringarna väldigt utsatta sydöstra delarna av landet, i Satkhira-distriktet. Förra året åkte jag dit och lämnade över pengarna, omkring 45 000 kronor. Och härom dagen fick jag ett brev med bilder på fem brunnar för rent dricksvatten som de borrat upp. Det kändes så klart jättekul!

Vad har de själva sagt till dig?

– De har berättat att de med hjälp av mig och SAC lyckats skapa det här projektet och att brunnarna hjälper en stor mängd människor och förbättrar deras hälsa. Nu behöver de inte längre gå flera kilometer på smala stigar för rent vatten.

Projektet blev lyckat. Har du några liknande idéer på gång?

– Det dyker upp hela tiden. Men jag känner att jag får fråga dem, så bestämmer de själva var de är i störst behov av vatten och i vilka områden det kan stärka organisationen för de jordlösa. De får fundera igenom och prata med mig. Det är väldigt kul att det funkat så bra.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga