Inrikes #15/2017

Stress allt vanligare bland vårdpersonal

Anställda inom vården är särskilt utsatta för stressrelaterad ohälsa, är slutsatsen från Ersta psykiatriska klinik. Foto: Erik G Svensson/TT

Unga och nyutexaminerade inom vården mår allt sämre. Det hävdar Ersta psykiatriska klinik i Stockholm, som utarbetat ett behandlingsprogram speciellt framtaget för vårdpersonal med utmattningssyndrom.

Anställda inom vården är särskilt utsatta för stressrelaterad ohälsa. Det menar Ersta psykiatriska klinik i Stockholm, som under två år utvecklat ett behandlingsprogram för för vårdanställda med utmattningsproblematik.

Kliniken vänder sig till sjukvårdspersonal och personer med särskilda sekretessbehov och enligt verksamhetschefen Alexander Wilczek har det skett en stor ökning av sjukvårdsanställda med utmattningssyndrom de senaste åren. Allra vanligast är att unga och nyutexaminerade läkare och sjuksköterskor drabbas.

Det är oerhört oroande att så många unga, framför allt doktorer, går in i väggen.
Alexander Wilczek, verksamhetschef, Ersta psykiatriska klinik

Extra utsatta tycks kvinnor vara. 84 procent av de patienter som kliniken på Ersta tog emot var kvinnor. Alexander Wilczek tror att det till stor del är en fråga om genus, där kvinnors förutsättningar i både arbetslivet och inom familjen gör dem mer utsatta för psykisk ohälsa.

Alexander Wilczek, verksamhetschef, Ersta psykiatriska klinik.
Alexander Wilczek, verksamhetschef, Ersta psykiatriska klinik. Foto: Hans Berggren

– Det är oerhört oroande att så många unga, framför allt doktorer, går in i väggen, säger Alexander Wilczek till Arbetaren.

Han berättar att problemet med utmattningssyndrom och stress tycks extra stort bland allmänläkare och att nästan hälften av klinikens patienter ligger i åldersgruppen 30 till 35 år.

– Man blir faktiskt mörkrädd när man tänker att de här unga människorna redan är utmattade. En faktor kan ju naturligtvis vara att det är i den åldern som många blir föräldrar, men det är ju något som 30-åringar levt med i alla tider. Han fortsätter:

– Jag tror snarare det handlar om så kallad en mer pressad sjukvård, om new public management och slimmade organisationer. De här människorna kastas allt för snabbt ut på ett ansvarsfullt uppdrag utan tillräcklig handledning eller stöd, säger Alexander Wilczek.

Jag tror snarare det handlar om så kallad en mer pressad sjukvård, om new public management och slimmade organisationer.
Alexander Wilczek

Behandlingsplanen som nu utarbetats på Ersta psykiatriska klinik, den så kallade Erstamodellen, fokuserar på en individanpassad behandling. En studie från kliniken visar också att en framgångsfaktor för en lyckad behandling av utmattad personal är en nära kontakt med ansvariga chefer på arbetsplatsen och koordinering med bland annat Försäkringskassan. Kliniken vill även se fler förebyggande insatser ute på arbetsplatserna.

Stress i arbetet riskerar förutom utmattningssyndrom att leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga