Nazister jagades bort från skola av elever

Nazister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, blev under onsdagen bortjagade från en skola i centrala Stockholm. Detta sedan de försökt dela ut flygblad i protest mot att den kände förintelseöverlevaren Emerich Roth höll föredrag inne på skolan. Flera anmälningar om bland annat misshandel och hets mot folkgrupp har nu kommit in till polisen.

Inrikes
Nazister från NMR drevs bort av elever och polis när de manifesterade vid Åsö utbildningscentrum i Stockholm. Mannen i svart mössa är Philip Olsson som på NMR:s egen film från händelsen ses slå en pojke.
Foto: Mathias Wåg

Det var strax efter lunch i onsdags som en grupp nazister från den militanta nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, (tidigare Svenska motståndsrörelsen, SMR, redaktörens anmärkning) samlades utanför Åsö utbildningscentrum på Södermalm i Stockholm.

Aktionen var en protest mot att den kände förintelseöverlevaren Emerich Roth skulle föreläsa inne på skolan. En föreläsning där även elever från grundskolan medverkade. Men både elever och förbipasserande började snart protestera och ifrågasatte flygbladen som delades ut.

Det såg ganska komiskt ut faktiskt. Nazisterna sprang och högstadieeleverna sprang efter.
Elev på Åsö utbildningscentrum i Stockholm

Efter omkring tio minuter anlände polisen till platsen, sedan nazisterna bland annat slagit ned en pojke i 15-årsåldern. De sprang då från platsen och på en kort videoupptagning som spridits på sociala medier syns hur elever från skolan springer efter.

Arbetaren har talat med en av de elever som var på plats vid tillfället.

– Det såg ganska komiskt ut faktiskt. Nazisterna sprang och högstadieeleverna sprang efter.

Åsa Wahlberg Borgström är rektor på Åsö vuxengymnasium och är den som bjudit in Emerich Roth att tala. Hon berättar för Arbetaren att även grundskoleelever bjudits in för att lyssna som en del i undervisningen.

– Det här är helt oacceptabelt. Föreläsningen är en del i våra kurser. Men polisen var väldigt snabbt på plats och då sprang ju nazisterna härifrån. Efter det hade vi en Securitasvakt som patrullerade torget utanför skolan medan föreläsningen pågick, säger hon.

Hur har elever och lärare reagerat på att det kom nazister till skolan?

– En del har varit lite oroliga, jag har fått en hel del mejl med frågor om vad som hände.

Förutom enskilda elever har även skolan lämnat gjort en polisanmälan av händelsen. På en film som nazisterna själva lagt upp visas hur omkring fem av dem brottar ned en av de elever som rusat ut från skolan för att protestera. Ett av de vittnen som Arbetaren pratat med säger att killen på filmen knappast kan ha varit äldre än 15 år.

Den man, som på NMR:s egen film ses slå pojken med en träpåk, är 23-åriga Philip Olsson, tidigare dömd för våldsamt upplopp i samband med attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp 2013 samt för stöld, skadegörelse, hets mot folkgrupp, ringa vapenbrott och brott mot knivlagen.

Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen, säger till Arbetaren att elva personer ska ha avlägsnats från platsen sedan polisen hunnit i fatt dem och en person greps också misstänkt för misshandel. Polisen själva har även upprättat en anmälan för brott mot knivlagen.

Enligt uppgifter till Arbetaren är den gripne mannen ledaren för NMR i Stockholm, Anders Rydberg. Han är sedan tidigare dömd för våldsamt upplopp i Kärrtorp 2013 och har även åtalats för grov misshandel, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.