Inrikes #7/2017

Strejk efter avvisat medlingsförslag

Konflikten i Göteborgs containerhamn ledde under tisdagen återigen till strejk. Efter avvisat medlarbud på måndagen löstes tisdagens varsel ut. Samtidigt inleds de uppsägningsförhandlingar som förbundet stängts ute från.

Medlarnas förslag räckte inte för att ställa in Hamnarbetarförbundets strejk i containerhamnen. Under tisdagen inledde därför förbundet åter stridsåtgärder. Strejken är ett led i en nu årsgammal konflikt mellan Hamnarbetarförbundets avdelning fyra och arbetsköparen APM Terminals, vilken ständigt tycks fördjupas.

På onsdagen planeras förhandlingar kring ett tiotal uppsagda medlemmar i Hamnarbetarförbundet, förhandlingar förbundet inte får vara del av.

– Det handlade om att belysa problematiken på arbetsplatsen där man försöker stänga oss ute. Särskilt tydligt blir det eftersom man nu ska påbörja förhandlingarna om uppsägningarna som uteslutande gäller våra medlemmar, säger Peter Annerback, ordförande för Hamnfyran.

Vi vill inte bli en underavdelning till Transport och det skulle vi bli med ett sådant avtal.
Peter Annerback, ordförande för Hamnfyran

Innan strejken hade medlingsförsöken mellan parterna återupptagits. Men det bud som överlämnats till Hamnfyran avvisades under måndagen. Förslaget innebar att Hamnarbetarförbundets avdelning skulle få teckna ett hängavtal till avtalet mellan Transport och arbetsköparen.

Det är andra gången under konfliktens gång som de säger nej till det förslaget.

– Vi vill inte bli en underavdelning till Transport och det skulle vi bli med ett sådant avtal. Vi skulle inte få någon möjlighet att påverka. Om vi ska skriva på ett hängavtal måste det regleras att vi är jämbördiga parter med Transport. Det har vi redan förklarat, säger Peter Annerback.

 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984