Utrikes #7/2017

Israel trappar upp efter Donald Trumps tillträde

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid ett regeringssammanträde den 22 januari. Israeliska myndigheter har godkänt ett förslag om 566 bosättningar i det ockuperade Jerusalem. Foto: Ronen Zvulun/TT

Bara två dagar efter att han tillträdde som president bjöd Donald Trump in Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till ett möte i Washington. Inbjudan kom efter ett telefonsamtal som enligt bägge parter beskrevs som varmt. Samtidigt flaggar Israel nu för hundratals nya bosättningar i det ockuperade östra Jerusalem.

Det dröjde inte länge efter att Donald Trimp installerats som USA:s president innan israeliska myndigheter godkände ett förslag om 566 bosättningar i det ockuperade Jerusalem.

– Spelet har ändrats med Donald Trumps tillträde som president. Vi behöver inte längre ha våra händer bundna som under Barack Obamas tid. Nu kan vi bygga till slut, sade Jerusalems vice borgmästare Meir Turgeman i ett uttalande under helgen.

Spelet har ändrats med Donald Trumps tillträde som president. Vi behöver inte längre ha våra händer bundna.
Meir Turgeman, vice borgmästare, Jerusalem

Många oroas nu över USA:s kommande ställningstagande i konflikten mellan Israel och Palestina. Såväl FN som EU har avrått från ett genomförande av den planerade flytten av amerikanska ambassaden från Tel Aviv till det delade Jerusalem – en fråga som skulle ses som en viktig politisk markör till stöd för den nuvarande israeliska politiken.

USA, med dåvarande president Obama, släppte så sent som i december igenom en resolution i FN:s säkerhetsråd som tydligt markerade mot den israeliska bosättarpolitiken. Donald Trump har sedan tidigare sagt att han vill föra en utrikespolitik som ligger i linje med Israels styrande högerregerings.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984