Utrikes #5/2017

Våld i hemmet kan bli straffritt i Ryssland

Det ryska parlamentets underhus, duman, röstade med överväldigande majoritet igenom det första utkastet till lagändring. Om förslaget blir verklighet innebär det att många former av våld i hemmet blir straffria. Foto: Natalia Kolesnikova/TT

Ett nytt lagförslag kan komma att avkriminalisera våld i hemmet i Ryssland. Det ryska underhuset, duman, har godkänt lagändringen i en första läsning. Förslaget kommer nu att beredas i väntan på beslut.

Ryska kvinnorättsorganisationer har rapporterat om att minst 9 000 kvinnor i Ryssland dödas av någon anhörig varje år. Våld i nära relationer är ett stort problem i landet och så sent som i somras skrev president Vladimir Putin under en ny lag som innebär att den som misshandlar en familjemedlem kan dömas till fängelse i upp till två år.

Lagen förbjuder familjeförsoning och förlåtelse. Men att kunna förlåta är en del av den ortodoxa traditionen.
Jelena Mizulina, dumaledamot i Ryssland

Lagen är nu på väg att rivas upp, sedan den ultranationalistiska och starkt konservativa parlamentsledamoten Jelena Mizulina fått gehör för ett förslag om att straffsatsen bör sänkas betydligt.

– Lagen förbjuder familjeförsoning och förlåtelse. Men att kunna förlåta är en del av den ortodoxa traditionen, förklarade Jelena Mizulina när hon klev upp i dumans talarstol och presenterade det nya förslaget i onsdags förra veckan.

Om det kontroversiella lagförslaget skulle gå igenom innebär det att gärningsmannen endast kan komma att dömas om våld mot en nära anhörig bedöms bero på hat.

Enligt officiell rysk statistik utsätts nästan 60 000 kvinnor och barn årligen av extremt våld av någon nära anhörig och 40 procent av alla våldsbrott i landet sker inom familjen. Oftast är det just kvinnor och barn som drabbas.

Jelena Mizulina, som företräder president Putins parti Enade Ryssland, har flera gånger tidigare gjort sig känd som en hårdför konservativ politiker. Hon var bland annat en av de drivande bakom de nuvarande hårda anti-gaylagarna som bland annat förbjuder budskap om stärkta hbtq-rättigheter i landet.

Det nuvarande lagförslaget motiverade Mizulina bland annat med att ”misshandel som utförs mot familjemedlemmar bör vara en administrativ förseelse” för att män som slår sina fruar eller barn inte ska riskera att hamna i fängelse och därigenom splittra familjer.

Duman röstade med överväldigande majoritet igenom det första utkastet till lagändring, som nu alltså ska behandlas vidare innan det eventuellt kan komma att godkännas av Vladimir Putin.

Lagförslaget har rört upp starka känslor i Ryssland. Flera kvinnorättsorganisationer rasar nu mot utvecklingen i landet, som de menar kommer att göra offren för den här typen av våld ännu mer sårbara. Det rapporterar bland annat den engelskspråkiga dagstidningen The Moscow Times.

2015 fick Ryssland hård kritik från bland annat FN som uppmanade landet att ta tag i det omfattande problemet med våld i hemmet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga