Att läsa en bra roman som är skriven av en författare med arbetarperspektivet med sig i händerna är i sig uppfriskande på ett alldeles särskilt sätt.
[BOK] Sju dagar i maj
Micke Evhammar
Ordfront, 2016
Liksom när det gäller annan icke-normerad litteratur finns en fara att betrakta böckerna som självbiografiska. Men det är inte alls det som det handlar om. Moderna arbetarförfattare som Olle Allanson, Anneli Jordahl, Susanna Alakoski, Kristian Lundberg och Tony Samuelsson har med sig en integritet som lyser upp det grå som ju också måste med.
Kanske behövs den lilla skvätten av något jag nästan vill kalla romantik – i språket, och i kamratskapet som någonstans alltid skymtar – för balansens skull, även om vi inte vill ha det i form av den gamla plakatprosan som under några decennier manglat över många arbetarskildringar. Lyckas författaren få till samhällskritiken som en underförstådd väv finns många bottnar att fascineras av och kräkas över.
Micke Evhammar har några romaner bakom sig, flera berör uppväxten i arbetarmiljö. I sin roman Sju dagar i maj som kom i våras skildrar han en modern byggarbetsplats med arbetare från olika miljöer. Arbetare med bakgrund i olika länder är en självklarhet i dag – ytterligare en fräsch verklighet som kommer med skildringar ”golvet”. Det är en klassisk kollektivroman där ”kollektivet” hela tiden hotas av splittringen som inte bara kommer i form av anställningsformernas otrygghet ,där en svag länk genast kan bytas ut och den gamla åker ut i kylan, utan också av frestelsen av att klättra på varandra.
Kanske är romanen just den kongeniala formen för den berättelsen.
Romanen bygger kanske inte på överraskningar även om det finns några dramatiska, och otäcka, ögonblick, men det är en stadigt humanistisk skildring av arbetare som individer, och kanske är romanen just den kongeniala formen för den berättelsen. Det finns ett släktskap till den klassiska 1930-talsromanen Människor kring en bro av Josef Kjellgren, som också diskuteras här, om arbetarlaget kring bygget av Västerbron i Stockholm.
När arbetare i romaner diskuterar sina liv och arbetsvillkor kallas det ofta påklistrat men jag tycker att Micke Evhammar ger trovärdighet, särskilt i dialogerna. Djupt känt, det märks. Mer sånt.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr