Inrikes #1/2017

Skogsarbetare får rätt – men trots det ingen lön

Skogsnicke AB i Vännäs lurade 2011 ett tjugotal kamerunska skogsarbetare till Sverige för att jobba med att sätta ut plantor i Västerbottens skogar. Arbetarna blev lovade en månadslön på 18 500 kronor. Ett löfte som inte visade sig stämma när de väl kommit på plats. Foto: Johan Gunséus/TT

Skogsentreprenören Niklas Gotthardsson, mer känd som Skogsnicke, frias från personligt ansvar för utebliven ersättning till de skogsarbetare från Kamerun som 2011 kom till Sverige för att arbeta. Det meddelade Umeå tingsrätt i fredags.

Det var 2013 som SVT-programmet Uppdrag Granskning kunde avslöja hur Niklas Gotthardsson med sitt företag Skogsnicke AB i Vännäs lurat ett tjugotal kamerunska skogsarbetare till Sverige för att jobba med att sätta ut plantor i Västerbottens skogar.

Arbetarna blev 2011 lovade en månadslön på 18 500 kronor. Ett löfte som inte visade sig stämma när de väl kommit på plats. I stället meddelade Niklas Gotthardsson att de skulle få jobba på ackord. Arbetsdagarna blev långa och betalningen uteblev.

Flera av arbetarna hade tagit lån hemma i Kamerun för att finansiera resan till Sverige och många blev snart kraftigt skuldsatta och tvingades söka hjälp av frivilligorganisationer och kyrkan för att ens klara sitt uppehälle i Sverige. Fallet fick stor uppmärksamhet och när Arbetaren talade med Raymound Asanji, en av dem som lurats, i mars 2013 berättade han att de inte fått ut något av de Niklas Gotthardsson lovade dem.

Det är häpnadsväckande och strider nog mot de allra flestas rättsuppfattning. Hur någon lurar och lovar och sedan inte kan hållas ansvarig för det.
Magnus Lindberg, ombudsman på GS-facket

Skogsnicke AB gick strax efter avslöjandet i konkurs och några pengar har därför fortfarande inte betalats ut. I fredags kom dock domen i Umeå tingsrätt. Där fastslås att arbetarnas vittnesmål visserligen stämmer, men samtidigt väljer tingsrätten alltså att fria Niklas Gotthardsson från personligt ansvar då de menar att han inte handlat brottsligt eller olämpligt i en sådan uträckning att personen bakom bolaget kan hållas ansvarig för företagets skulder till arbetarna.

Domen innebär i praktiken att skogsarbetarna blir utan pengar.

– Det är häpnadsväckande och strider nog mot de allra flestas rättsuppfattning. Hur någon lurar och lovar och sedan inte kan hållas ansvarig för det, säger Magnus Lindberg, som är ombudsman på GS-facket och som företrätt en av de kamerunska arbetarna, till Arbetaren.

Facket kommer nu med största sannolikhet att överklaga domen och Magnus Lindberg säger han har goda förhoppningar om att i sådana fall få den omprövad.

– Domen är ganska lång och läser man den mellan raderna ser man att domstolen tycker att det vore bra att få den prövad i högre instans. Det handlar om att lagstiftningen är otydlig, säger Magnus Lindberg.

Anledningen till Umeå tingsrätts fastställande beror på en lagstiftning från 2008 som säger att det är okej att svenska företagare skickar jobberbjudanden till människor utanför EU som de senare inte håller. Lagen håller på att ändras och ligger nu ute för en regeringsutredning.

Magnus Lindberg pratade med den kamerunska arbetaren strax efter det att domen kom.

– Det var blandade känslor naturligtvis. På ett sätt tyckte han att det var en upprättelse att tingsrätten håller med om att de blivit lurade, men samtidigt var han naturligtvis besviken då han inte får ut några pengar.

Hur facket nu kommer att gå vidare med fallet är ännu inte helt klart. Men Magnus Lindberg säger att allt tyder på att de kommer att överklaga.

– Då har vi goda förhoppningar om en ändring.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp