Intervjun #1/2017

”Det har aldrig varit roligare att göra musik”

Den 20 januari släpper Peter Morén sitt tredje soloalbum – 40. Foto: Johan Bergmark

Om knappt tre veckor släpper Peter Morén, från bland annat den hyllade popduon Peter Bjorn and John, sitt tredje soloalbum på svenska. Skivan har han namngivit efter sin egen ålder – 40. Arbetaren fick en pratstund med honom.

Skivan heter alltså 40. Kan du berätta om den?

– Det var väl egentligen ingenting planerat utan mer att det dök upp lite låtar här och där och plötsligt förstod jag att det kanske var dags för en skiva. Jag är en person som gillar att göra saker snabbt men här har det varit en del pillande. Till slut satte jag ett datum för när den måste vara färdig och nu är vi där. Jag har samarbetat med många olika människor och det har funkat bra. Det känns alltid som en lättnad när en skiva är klar, lite som att jag intalar mig att det gör efter att ha varit hos en psykolog.

Du fyllde ju 40 tidigare i år. Hur har det påverkat ditt skrivande?

– Min förra skiva var nog mer uttalat politiskt medan det här nog är mer navelskådande, vilket kanske på ett sätt passar sämre in i de dystra tider vi lever i. Samtidigt är det privata på något sätt alltid politiskt, i alla fall för mig. Det är klart att åldern spelar roll för hur man skriver. Världsläget känns rätt hopplöst samtidigt som man ser sin egen situation, att man är ganska privilegierad och lever ett bra liv trots allt. Och jag känner nog att det aldrig varit roligare att hålla på med musik, just det där med att man blir säkrare och mindre ängslig i det man håller på med ju äldre man blir.

Världsläget känns rätt hopplöst samtidigt som man ser sin egen situation, att man är ganska privilegierad och lever ett bra liv trots allt.

Skivan släpps den 20 januari. Vad händer fram till dess?

– Jag håller på att planera inför releasefesten på Fasching i Stockholm den 26 januari. Jag hade aldrig någon fest när jag fyllde år så jag kommer att kalla det här för ”40-årfest” och kommer att ha en del gäster med mig på scen. Annars är det en del tv-framträdanden och planering med andra spelningar framöver. Jag sköter ju allt sådant där med bokningar själv, så det är en del jobb…

Nu är det snart nyår. Vad önskar du mest av 2017?

– Åh, jag tänker nog mest på världsläget och hur det ska kunna ordna upp sig. I sådana lägen kan ju det man själv håller på med kännas ganska ointressant men jag vill bara fortsätta att göra musik hela tiden. Jag är redan inne i nästa grej och har många samarbeten på gång, jag vill hela tiden vidare. Så på det viset känns det ändå hoppfullt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga