Lagen Maria da Penha antogs 2006 av den brasilianska kongressen för att bekämpa våld mot kvinnor. Lagen är uppkallad efter farmaceuten Maria da Penha Maia Fernandes i Fortaleza som blev nästintill ihjälslagen av sin man, inte bara en, utan två gånger. Hon misshandlades så illa att hon blev förlamad.
Efter det följde 19 år av kamp i det brasilianska rättssystemet för att ställa gärningsmannen inför rätta för två mordförsök. Mannens försvarsadvokater lyckades upphäva två domar.
Maria da Penhas vände sig då till Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter som kritiserade Brasilien och krävde effektiva åtgärder för att bekämpa våld mot kvinnor. Det ledde till att den nya lagen instiftades. År 2002 dömdes mannen slutligen till tio års fängelse, men släpptes efter bara två år.
Från 1980 till 2006 ökade antalet mord på kvinnor med flera procent per år i Brasilien, men mellan 2006 till 2013 började ökningen gå långsammare. Detta enligt rapporten ”Kartan över våldet” som det latinamerikanska universitetet för sociala studier, Flacso, står bakom.
– Lagen Maria da Penha och kvinnoenheten inom polisen är effektiva verktyg för att bekämpa våldet mot kvinnor. Men det finns inte tillräckliga resurser, säger Clair Castilhos Coelho från Nationella feministiska nätverket för hälsa, sexuella och reproduktiva rättigheter.
– För svarta kvinnor har situationen försämrats, säger Jurema Werneck från organisationen Criola, som kämpar för svartas rättigheter.
Vi vet att polisen inte skyddar svarta kvinnor.
Jurema Werneck, från organisationen Criola
Mellan 2003 och 2013 har antalet mord på svarta kvinnor ökat med hela 54 procent medan morden på vita kvinnor sjunkit med knappt 10 procent, enligt rapporten ”Kartan över våldet”.
– Det finns en underliggande rasism. Enligt lagen Maria da Penha måste man först göra en polisanmälan för att fallet ska tas vidare av myndigheterna, men vi vet att polisen inte skyddar svarta kvinnor, säger Jurema Werneck.
Hon säger att en lagen skulle få en mer effektiv tillämpning om alla fall anmäldes direkt till en allmän åklagare och ombudsman.
– Det behövs fler åklagare och offentliga försvarare snarare än fler poliser. Det är också nödvändigt att bekämpa den institutionaliserade rasismen som genomsyrar många brottsbekämpande organ.
I mars 2015 infördes skärpta straff för mord på kvinnor. Enligt rapporten ”Kartan över våldet” hamnar Brasilien på sjunde plats på listan över de länder i världen där flest antal mord på kvinnor begås.
Varje dag mördas 15 kvinnor i landet, enligt officiell statistik från 2015. Totalt uppgår antalet mord i Brasilien till 60 000 per år, vilket är i nivå med krigsdrabbade områden, och 92 procent av offren är män. Men när det gäller fysiska och psykiska övergrepp samt våldtäkt är majoriteten av offren kvinnor.
År 2014 fick närmare 150 000 kvinnor uppsöka vård efter att ha utsatts för våld. Det var dubbelt så många jämfört med antalet män som behandlades efter att ha utsatts för våld. Det innebar att 405 kvinnor per dag sökte vård efter att ha utsatts för våld.
Den senaste nationella hälsorapporten i Brasilien visade att 2,4 miljoner kvinnor utsatts för våld av någon de känner. För män låg siffran på 1,3 miljoner.
Drygt 47 000 våldtäkter har anmälts under ett år, vilket är en lägre siffra än tidigare år, men enligt experter blir en majoritet av de våldtäkter som begås aldrig polisanmälda.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr