Inrikes

Medling pågår i containerhamnen

Enligt uppgift till Arbetaren har APM Terminals vd närvarat vid medlingssamtalen, något som indikerar en förändring i arbetsköparens attityd gentemot facket. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter beslut av Medlingsinstitutet är medlingen mellan hamnentreprenören APM Terminals och Hamnarbetarförbundet igång. Medlingen förväntas pågå under resten av veckan, facket är fortfarande positiva.

Medling pågår just nu för fullt i Göteborgs containerhamn. De båda parterna APM Terminals och Hamnarbetarförbundets avdelning fyra har träffat medlarna enskilt dagligen sedan måndag.

Det innebär att fackets tidsfrist om ”en dag att komma med något substantiellt” har passerat.

– Än så länge har vi inte träffat arbetsgivaren, utan bara medlarna. Det är först när arbetsgivaren förhåller sig till sakfrågorna som man märker om de har lust att ändra på sig, säger Peter Annerback, ordförande för Hamnfyran.

Vi måste tro på att om vi kan få en lösning kan detta ändå vara en framkomlig väg i slutändan.
Peter Annerback, ordförande för Hamnfyran

Men enligt uppgift till Arbetaren så har nu bolagets vd närvarat vid medlingssamtalen, något som ändå markerar en förändring. Tidigare har bolaget bara representerats av jurister och personaldirektör.

Facket förhåller sig fortfarande försiktigt positiva.

– Vi måste tro på att om vi kan få en lösning kan detta ändå vara en framkomlig väg i slutändan. Men det kan nog bli en lång process ändå, säger Peter Annerback.

De utsedda medlarna är Anders Lindström, tidigare ordförande för Sjöfolksförbundet samt chef för Sjöfartsverket, och Jan Sjölin, tidigare avtalssekreterare i Kommunal. Medlingen förväntas åtminstone vara veckan ut.

Under tiden medlingen pågår har Hamnarbetarförbundet frusit alla stridsåtgärder. De säger sig dock vara beredda att både återuppta och trappa upp om ingen acceptabel lösning framkommer.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984