Inrikes

Parterna i hamnkonflikt överens om medling

Konflikten i Göteborgs containerhamn har fått en ny vändning – Hamnarbetarförbundet har gått med på att frysa sina stridsåtgärder och sätta sig ned med arbetsköparen och medlare från Medlingsinstitutet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hamnarbetarförbundet och APM Terminals har nu gemensamt vänt sig till Medlingsinstitutet med begäran om medling. På både institutets och arbetsköparens begäran fryser Hamnarbetarförbundet alla pågående stridsåtgärder – men inte villkorslöst.

Det ser ut att bli medling i den konflikt som under nästan ett år rasat i Göteborgs containerhamn. Efter att tidigare i år ha avvisat fackets begäran om medling, meddelade hamnföretaget APM Terminals, i början av veckan, att de nu accepterar medling under medlingsinstitutet.

– Vi förväntar oss att medlingsförsöket är seriöst och att arbetsgivaren går in med en vilja att lösa konflikten, säger Eskil Rönér, Hamnarbetarförbundets ordförande.

Men för att det skulle bli verklighet kräver APM Terminals att stridsåtgärderna skall avbrytas.

”För att medling ska kunna äga rum förutsätts att fackföreningen lägger ner samtliga stridsåtgärder mot företaget”, skriver företagets personaldirektör Sophia Tuvesson i ett mejl till Arbetaren.

Efter övervägande har Hamnarbetarförbundet gått med på begäran, men inte villkorslöst.

– De vill att vi lägger ned konfliktåtgärderna om de ska gå med på medling. Vi har gått med på att frysa, men kommer inte dra tillbaka stridsåtgärderna. Här finns en förtroendekris och de måste jobba med vårt förtroende för dem, säger Eskil Rönér.

Har man bara lagt om rodret, men fortsätter med sin union busting, så kommer vi att lämna medlingssamtalen.
Eskil Rönér, Hamnarbetarförbundets ordförande

De motstridiga signaler som företaget sänder kring sin hållning i konflikten gör förstås facket mer på sin vakt. Samma dag som företaget till Arbetaren deklarerade sig villiga att gå med på medling, drog de in den betalda fackliga tiden för den konfliktande avdelning 4:as ordförande. Beslutet gällde retroaktivt från 4 november.

– Arbetsgivaren får en medlingsdag på sig att komma med något substantiellt. Har man bara lagt om rodret, men fortsätter med sin union busting, så kommer vi att lämna medlingssamtalen, säger Eskil Rönér.

Vad kommer att hända då?

– Då kommer vi med största sannolikhet utlysa ytterligare varsel om konflikt. Vi kommer inte att backa eller acceptera den förändring som håller på att ske. Då utlöser vi ytterligare varsel.

På tisdagseftermiddagen lämnade parterna in en gemensam begäran om medling till Medlingsinstitutet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984