Utrikes

Samarbete mot systematiska våldtäkter

Jean-Paul Akayesu (till höger) under rättegången i september 1998. Han åtalades vid Rwandatribunalen, ICTR, och dömdes 1998 i nio fall för folkmord och brott mot mänskligheten. I en banbrytande dom dömdes han även för våldtäkt som en del av folkmordet. Foto: Jean-Marc Bouju/TT

Det finns obehagliga likheter mellan det sexuella våldet i dagens Irak och det som pågick i samband med folkmordet i Rwanda för 22 år sedan. Nu ska de båda länderna samarbeta mot att våldtäkter används som en medveten strategi i samband med folkmord.

Under folkmordet i Rwanda var våldtäkter en del i krigföringen och i dagens Irak hålls uppskattningsvis 3 000 yazidiska kvinnor som fångar av Islamiska staten och utsätts för grovt sexuellt våld.

Med tanke på Rwandas erfarenheter har nu den irakiska FN-delegationen och Rwandas motsvarighet meddelat att man kommer att inleda ett samarbete. Målet är att dela med sig av kunskaper som ska förbättra möjligheterna för kvinnor som utsatts för våldtäkter att återintegreras i samhället.

Rwanda var det land i världen där en internationell domstol för första gången slog fast att våldtäkter använts som ett vapen i samband med folkmordet. En ny dokumentärfilm, The Uncondemned, belyser detta och nyligen visades den för första gången vid FN:s högkvarter i New York.

Filmen följer rättsprocessen mot Jean Paul Akayesu, som var borgmästare i staden Taba mellan april 1993 och fram till juni 1994. Han åtalades vid Rwandatribunalen, ICTR, och dömdes 1998 i nio fall för folkmord och brott mot mänskligheten. I en banbrytande dom dömdes han även för våldtäkt som en del av folkmordet.

Inför visningen av dokumentären underströk FN:s särskilda ombud mot sexuellt våld i konflikter, Zainab Bangura, vikten av att systematiska våldtäkter ska kunna betraktas som en del av ett folkmord. Hon hyllade samtidigt de rwandiska kvinnor som ställde upp och vittnade mot Jean Paul Akayesu, liksom de två yazidiska kvinnor som fanns närvarande vid visningen, varav en flytt fångenskap hos IS. Zainab Bangura påpekade att dessa kvinnor “ger andra kvinnor modet att kliva fram”.

FN:s människorättsråd har slagit fast att IS bedriver folkmord mot yazidierna.

– Filmen visar att bara då överlevande och civilsamhället samarbetar med utredare, åklagare och beslutsfattare kan rättvisan till fullo ha sin gång, säger Zainab Bangura.

I synnerhet unga kvinnor och barn är måltavlor för IS och de säljs systematiskt på slavmarknader för en dollar eller ett paket cigaretter.
Mohamed Ali Ahakim, Iraks representant i FN

Jeanne D’arc Byaje, chef för Rwandas FN-delegation, påpekar att de kvinnor som deltog i processen var väldigt modiga.

– De bröt mot traditionerna och valde att göra sin röst hörd, trots rädslan för att stigmatiseras eller risken för att drabbas av hämnd från förövarna, sade Jeanne D’arc Byaje.

Många tusentals rwandiska kvinnor blev utsatta för våldtäkter under folkmordet i Rwanda. Men enligt Jeanne D’arc Byaje har landet under de 22 år som gått sedan folkmordet framgångsrikt arbetat för att motverka övergrepp och våld mot kvinnor.

Iraks representant i FN, Mohamed Ali Ahakim, vädjade till det internationella samfundet om hjälp att hantera den fruktansvärda situation som många yazidier, och andra minoriteter, drabbats av efter att ha blivit tillfångatagna av IS.

– I synnerhet unga kvinnor och barn är måltavlor för IS och de säljs systematiskt på slavmarknader för en dollar eller ett paket cigaretter. Det här är en tragedi som ingen av Iraks många olika folkgrupper tidigare har upplevt, sade Mohamed Ali Ahakim.

Samtidigt underströk han att IS härjningar kommer att få ett långt efterspel.

– Frågan är vad vi ska göra efter att Irak befriats, när de unga kvinnorna och barnen är fria igen. Jag saknar förmåga att ta in de svårigheter vi kommer att ställas inför när vi ska försöka skapa ett normalt liv för dessa människor.

Dokumentären belyser hur viktigt det är att rättvisa skipas.

– Jag ville att sanningen skulle komma fram, men framför allt ville jag uppnå rättvisa. Det som hände oss var fruktansvärt, men vi finns fortfarande kvar – och det är tack vare rättvisan, berättade ett rwandiskt vittne, som kallades “JJ”.

18-åriga Lea Le flydde fångenskapen hos IS genom att knyta ihop halsdukar och fira sig ned genom ett fönster.

– Vi ska inte dölja det som hänt och det är mycket viktigt att rättvisa skipas. Det är orättvist att de överlevande tvingas vänta så länge på rättvisan, sade hon.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga