Utrikes

Civilbefokningen mål i krigets Jemen

Den förstörda begravningslokalen i Sanaa två dagar efter bombningen som dödade 140 personer. Enligt FN bedöms fler än 10 000 personer hittills ha dödats i kriget i Jemen. Foto: Hani Mohammed

Lördagens flygbombning av en begravning på rebellkontrollerat område i Jemen resulterade i 725 döda och skadade. Samtidigt kommer rapporter om att civilbefolkningens situation blir allt mer allvarlig.

FN fördömer den flygbombning av en begravning som skedde på lördagen i den rebellkontrollerade huvudstaden Sanaa i sydvästra Jemen. Enligt FN var under lördagen den bekräftade dödssiffran 140 personer och över 500 skadade. Vid begravningen av en av rebelledarnas far, en framträdande klanledare, närvarade flera högt uppsatta rebelledare och familjer. Enligt vittnen, FN:s generalsekreterare och jemenitiska myndighetspersoner utfördes attacken av den saudiledda koalitionen.

– Vi fördömer å det starkaste vad som hände under en begravning i Jemen och vi ber för de döda. Kriget måste ta slut så snart som möjligt. FN påminner alla ännu en gång att användet av familjehögtider som mål är en inhuman handling som strider mot internationell rätt och bestraffandet av förövarna är en nödvändighet, sade Ismail Ould Cheikh Ahmed, FN:s särskilda sändebud i landet, till The Guardian.

FN påminner alla ännu en gång att användet av familjehögtider som mål är en inhuman handling som strider mot internationell rätt och bestraffandet av förövarna är en nödvändighet.
Ismail Ould Cheikh Ahmed, FN:s särskilda sändebud i Jemen

Men FN:s uppmaning riskerar att ske för döva öron. Fredssamtalen mellan huthirebellerna, understödda av den mäktigaste shiitiska staten Iran, och koalitionen av arabländer, ledda av den USA-allierade stormakten Saudiarabien, bröt samman i augusti. Sedan dess har frekvensen av krigshandlingar bara ökat, i det krig som beskrivs som Irans och Saudiarabiens ”krig via ombud”.

Kriget präglas också av den hänsynslöshet som utmärkt stridande parters val av civila mål. Hittills har ett dussintals skolor samt flera sjukhus och marknadsplatser attackerats. Enligt FN bedöms fler än 10 000 personer redan ha dödats i kriget. FN:s generalsekreterare, Ban Ki-Moon kallade på måndagen läget för en ”katastrof skapad av människohand”.

– Den saudiledda koalitionens luftattacker har redan orsakat ett omåttligt blodbad och har förstört stora delar av landets vårdinrättningar och annan civil infrastruktur. Ursäkterna är ihåliga, sade Ban Ki-Moon till New York Times.

Barnen är särskilt utsatta om den nuvarande koleraepidemins spridning inte omedelbart stoppas.
Julien Harneis, Unicefs representant i Jemen

Enligt människorättsorganisationer har det redan akuta läget för civilbefolkningen blivit än värre under de senaste månaderna. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR lider åtminstone 7,6 miljoner människor av undernäring och tre miljoner är på flykt undan stridigheterna inom landet. Den allt mer begränsade tillgången på rent vatten har gett upphov till en koleraepidemi i huvudstaden.

– Barnen är särskilt utsatta om den nuvarande koleraepidemins spridning inte omedelbart stoppas, särskilt sedan hälsosituationen i Jemen rasar samman alltmedan konflikten fortgår, säger Julien Harneis, Unicefs representant i landet, till Al Jazeera.

Hella Hultin, läkare som fram till augusti varit i Jemen för Läkare utan gränser, säger att vattenproblematiken är närvarande även i regeringskontrollerade Aden.

– Jag har fått rapporter kring vad som händer på sjukhuset där jag var. De har haft det jättejobbigt och det blir bara värre och värre. De har dåligt med el och vattenförsörjning just nu. Allt är väldigt skört och endast ett dieselaggregat försörjer sjukhuset med el, säger hon.

Allt är väldigt skört och endast ett dieselaggregat försörjer sjukhuset med el.
Hella Hultin, läkare

I augusti sade FNs kommissionär för mänskliga rättigheter att det dåvarande dödstalet för civila var 3 800 personer. Enligt tidningen The Guardian är de flesta civila dödsoffren följden av den saudiledda koalitionens flygbombningar. Bara under de första dagarna i oktober steg dödstalet med 369 personer, uppger FN.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984