Inrikes

Vägrade delta i vräkning – får civilkuragepris

SAC instiftade civilkuragepriset till minne av syndikalisten Björn Söderberg (bilden), som mördades av nazister sedan han avslöjat att en ledande nazist blivit förtroendevald i sin fackförening. Foto: TT

Han vägrade delta vid polisens vräkning av hemlösa EU-migranter. I stället pratade han med sina kollegor och återgick därefter till sina ordinarie arbetsuppgifter. Leo Heyman tilldelas nu årets civilkuragepris, som delas ut av SAC Syndikalisterna till minne av den mördade fackföreningsaktivisten Björn Söderberg.

Leo Heyman, som arbetar på Park- och naturförvaltningen i Göteborg, beordrades tidigare i år ut för att röja undan efter en av polisens vräkningar av ett läger för hemlösa EU-migranter. Han vägrade och pratade i stället med sina kollegor om situationen och återgick därefter till sina ordinarie arbetsuppgifter. Trots att fler inte följde han exempel var responsen från kollegorna dagen efter positiv.

– Det var faktiskt ganska många som kom fram till mig och sa att de borde ha vägrat också. Paret som bodde i lägret hade suttit kvar under tiden och gråtit, säger Leo Heyman.

Det var faktiskt ganska många som kom fram till mig och sa att de borde ha vägrat också.
Leo Heyman, årets civilkuragepristagare

I diskussionen med sina chefer var Leo Heyman hela tiden tydlig med att det inte handlade om någon vanlig arbetsvägran utan att det var själva vräkningen av hemlösa han var emot. Cheferna ska heller inte gjort någon stor sak av Heymans agerande och nu tilldelas han alltså årets civilkuragepris.

– Priset är jättehedrande. Egentligen tycker jag ju att det borde vara självklart att man agerar så. Vi jobbar ju kommunalt också, det är ju skattemedel och det är så mycket bakom det här som är fruktansvärt i hela situationen. Det är många andra gubbar som jobbat i flera år och som har trygga anställningar och som borde ha kunnat ta det här steget med mig. Men jag är verkligen glad att jag gjorde det, annars hade jag inte mått bra i dag.

I motiveringen till priset, som alltså delas ut av SAC, står bland annat:

”Leo Heyman (…) tilldelas Civilkuragepriset 2016 för att han stod fast vid sina värderingar om alla människors lika värde när han vägrade bistå polisen vid en vräkning av hemlösa. Han tog diskussionen med chefer och arbetskamrater och visade genom sina handlingar att man i sin vardag kan göra motstånd mot sådant man tycker är fel.”

Fakta: Civilkuragepriset

Civilkuragepriset delas traditionsenligt ut den 15 oktober till en person som visat mod och civilkurage i kampen mot orättvisor och missförhållanden på sin arbetsplats. SAC instiftade priset till minne av syndikalisten Björn Söderberg, som mördades av nazister sedan han avslöjat att en ledande nazist blivit förtroendevald i sin fackförening. Mordet på Björn Söderberg var kulmen på en serie av nazistiska dåd 1999 och föregicks av ett bilbombsattentat mot ett journalistpar i Nacka och polismorden i Malexander.

Lördagen den 23 oktober 1999 slöt närmare 45 000 personer upp över hela landet för att hedra minnet av Björn Söderberg. I Stockholm samlade SAC och den övriga fackföreningsrörelsen uppemot 20 000 personer på Medborgarplatsen till en av de största antifascistiska samlingarna i modern tid.

Priset delas ut på lördag, den 15 oktober, i Göteborgs LS lokal på Olof Palmes plats i Göteborg.

 

Tidigare års pristagare:

2015: Inget pris delades ut

2014: Daria Bogdanska

2013: Atbin Kyan och Iraj Yekerusta

2012: Warrent Lorena Estrada Lara

2011: Linda Moestam

2010: Inget pris delades ut

2009: Arbetarna på Lagena distribution

2008: Niklas Svenlin

2007: Amalia Alvarez

2006: Inget pris delades ut

2005: Lina Billberg

2004: Anita Noorai Aggarwai

2003: Inget pris delades ut

2002: Brevbärare i Mölndal

2001: Fredrik Pettersson

2000: Amanuel Asmelash

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga