Utrikes

Arbetslöshet i Afrika ska minskas genom jordbruk

Målsättningen med den nya jordbrukssatsningen är att Afrika inom ett decennium ska kunna producera tillräckligt med mat åt den egna befolkningen och därmed kraftigt kunna minska importen av livsmedel. Foto: Kirubel Tadesse Ayetenfisu/TT

Nu lanseras en ny stor satsning med målet att inom fem år skapa åtta miljoner nya arbetstillfällen för unga inom det afrikanska jordbruket. I dagsläget är ungdomsarbetslösheten mycket hög i länder som Nigeria, Sydafrika och Namibia. Det samtidigt som kontinenten har potential att bli självförsörjande på livsmedel.

Bakom satsningen “jobb för Afrikas ungdomar” står Afrikanska utvecklingsbanken tillsammans med Internationella institutet för tropiskt jordbruk, IITA. Afrikanska utvecklingsbankens chef Akinwumi Adesina, som tidigare var jordbruksminister i Nigeria, meddelade nyligen att programmet innebär en utbyggnad av ett tidigare program i syfte att förbereda fler ungdomar att satsa på jordbruket.

Afrikanska utvecklingsbanken och IITA kommer att via nya utbildningar försöka locka många arbetslösa afrikanska ungdomar att engagera sig i jordbruket, något som även syftar till att driva på den ekonomiska utvecklingen på kontinenten.

Ungdomsarbetslösheten är mycket hög i länder som Nigeria, Sydafrika och Namibia. I södra Afrika saknar en majoritet av de unga den utbildning som krävs för att de ska kunna konkurrera på arbetsmarknaden.

När Akinwumi Adesina tog över som chef för Afrikanska utvecklingsbanken för ett år sedan lanserade han en satsning som syftar till att utveckla den stora outnyttjade potential som jordbruket utgör. Målet är att skapa nya arbetstillfällen inom jordbruket, vilket i sin tur ska leda till en snabbare industrialisering.

Målsättningen är att den afrikanska kontinenten inom tio år ska kunna producera tillräckligt med mat åt den egna befolkningen och därmed kraftigt kunna minska importen av livsmedel.

– Det finns inga skäl till att Afrika ska lägga 35 miljarder dollar på att importera mat när kontinenten har möjligheter att producera tillräckligt med mat på egen hand, säger Akinwumi Adesina.

Det afrikanska jordbruket anses ha stora utvecklingsmöjligheter med närmare 400 miljoner hektar jordar som står obrukade. Samtidigt är hindren många i form av lokala lagar och regler som gör det svårt för afrikanska bönder att få tillgång till utsäde, modern teknik och de transporter som krävs för att få ut deras varor på marknaden.

Några av de åtgärder som enligt bedömare krävs för att jordbruket ska bli lönsamt är att handeln mellan länderna ökar, samt att transporterna och produktiviteten förbättras.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga