Signerat

Situationen i Syrien – värre än ett helvete

Johan Apel Röstlund. Foto: Arbetaren

I rapport efter rapport framkommer att Bashar al-Assad och hans trupper, med Ryssland inräknat, dödat överlägset flest civila. Av de omkring 21 000 dödade under endast förra året dog enligt syriska människorättsorganisationer 75 procent av regimens våld.

Ibland vill man bara ta fram skämskudden och blunda. Men vidrigheten gör det lätt att låta bli.

Det ihåliga resonemanget om att din fiendes fiende automatiskt blir din vän är ett bottenlöst jävla fiasko för exakt alla i den tack och lov allt mer krympande skara av konspirationstroll som förhoppningsvis just nu genomför sina sista krampaktiga delningar på sociala medier. Kriget i Syrien är visserligen ingen lätt historia. Men fakta talar sitt tydliga språk och få med ögonen öppna kan ha missat de senaste dagarnas fruktansvärda bilder från Aleppos östra delar.

Söndertrasade kroppar, ofta tillhörande barn, grävs fram ur ruinerna. Blod och små människoben som sticker upp ur askan av sten och damm. Desperation, hopplös apati och panik hos de som lyckats överleva den syriska regimens och den ryska militärens bombningar efter det att vapenvilan bröts i början av förra veckan. Ord räcker inte till men om helvetet finns så är Syrien just nu värre än så.

I luften härskar al-Assads stridsplan och släpper besinningslöst klusterbomber över en instängd befolkning i jakt på rebeller.

I dagsläget ser inget ut att bli bättre, trots fem års fasansfulla strider tycks konflikten inte vara i närheten av en lösning. Hundratals tungt beväpnade grupper slåss mot varandra på marken. I luften härskar al-Assads stridsplan och släpper besinningslöst klusterbomber över en instängd befolkning i jakt på rebeller. IS och många rebellförband med dem är givetvis vidriga, men värt att komma ihåg är regimens brott och den fullständiga förödelse det fört med sig.

I rapport efter rapport framkommer att Bashar al-Assad och hans trupper, med Ryssland inräknat, dödat överlägset flest civila. Sjukhus jämnas med marken och även lindrigt skadade dör i brist på fungerande sjukvård. Av de omkring 21 000 dödade under endast förra året dog enligt syriska människorättsorganisationer 75 procent av regimens våld.

Och där sitter idioterna hemma framför tangentborden ivrigt sökande efter ihopklippta youtube-videor och konspirationsteoretiska bloggar.

Och där sitter idioterna hemma framför tangentborden ivrigt sökande efter ihopklippta youtube-videor och konspirationsteoretiska bloggar. USA och dess allierade har givetvis ett ansvar för utvecklingen, Ryssland, efter den senaste tidens militära stöd, ännu större, men tveklöst störst ligger skulden på den regim som brutalt valt att hålla sig kvar vid makten till varje pris och på bekostnad av ett mänskligt lidande vi knappast sett maken till i modern historia.

Galningar finns visserligen överallt. Folk förnekar förintelsen, månlandningar och ser spöken mitt på ljusa dagen. Allt från gamla r-märkta kommunister till Sverigedemokrater och internethaverister som proppat skallarna fulla av alternativ energidryck för att sedan gräva ner sig i en lika smutsig som barnslig argumentation baserad på lösklippta sekunder ur videos tagna från nätets utkanter.

Att inte fördöma al-Assad och det som sker i Syrien just nu rakt av är ingenting annat än vidrigt och eftervärldens dom mot sådana som dem kommer att bli hård.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga