Utrikes

Protester i Argentina efter massuppsägningar

President Macris massuppsägningar inom Argentinas utbildningssektor har väckt stora protester. På bilden syns en kvinna hålla ett plakat med texten "Macri är korrupt" under en demonstration. Foto: Natacha Pisarenko/TT

Argentinska lärare, studenter och fackföreningar har gått samman för att protestera mot regeringens massuppsägningar inom det offentliga utbildningssystemet. Hittills har runt 1 300 personer fått sparken inom landets utbildningssektor sedan den konservative presidenten Mauricio Macri kom till makten i slutet av förra året.

– En ny utbildningsmodell är på väg där inte hela befolkningens sociala rättigheter står i centrum längre, säger Myriam Feldfeber.

Hon är utbildningsexpert och verksam vid Buenos Aires universitet. Myriam Feldfeber var en av deltagarna vid en protest som nyligen hölls utanför landets utbildningsdepartement mot att ytterligare 200 personer nu har sagts upp inom den offentliga utbildningen.

Omkring 1 100 hade redan blivit av med sina arbeten inom utbildningssektorn sedan den konservative presidenten Mauricio Macri kom till makten i slutet av förra året. Sedan dess har dessutom över 10 600 andra offentliganställda förlorat sina jobb.

Fredagen den 26 augusti fick jag ett samtal från ett okänt nummer där jag informerades om att jag blivit avskedad och inte skulle komma till jobbet på måndagen.
Laura Pico, tidigare anställd vid en lärarutbildning

Laura Pico berättar att hon arbetat vid en lärarutbildning i sex års tid.

– Men fredagen den 26 augusti fick jag ett samtal från ett okänt nummer där jag informerades om att jag blivit avskedad och inte skulle komma till jobbet på måndagen, berättar Laura Pico.

Massuppsägningarna ingår i en nedmontering av flera utbildningssatsningar som lanserades av de tidigare presidenterna Néstor Kirchner, som regerade landet åren 2003-2007, och Cristina Fernández som styrde det mellan 2007 och 2015.

Vi är mycket oroade eftersom uppsägningarna underminerar utbildningspolitiken och är ett tecken på att staten drar sig tillbaka från detta område.
Lautaro Pedot, vid de statsanställdas fackförbund ATE

De statsanställdas fackförbund, ATE, är dock mycket kritiskt och menar att det nu pågår en avveckling inom flera utbildningsområden, exempelvis när det gäller lärar- och vuxenutbildningen.

– Vi är mycket oroade eftersom uppsägningarna underminerar utbildningspolitiken och är ett tecken på att staten drar sig tillbaka från detta område, säger Lautaro Pedot vid ATE.

Fernanda Saforcada, utbildningsexpert vid Latinamerikanska rådet för samhällsvetenskap, Clacso, i Buenos Aires, menar att dessa massavskedanden även innebär att stora kunskaper går förlorade. Bland de utbildningssektorer som drabbas ingår lärarutbildningen samt satsningar på bland annat undervisning om mänskliga rättigheter, sexualkunskap och bild, samt satsningar på elever med särskilda behov.

Enligt Myriam Feldfeber är nedskärningarna ett tecken på en större utveckling.

– Det som i grunden går förlorat är tanken på utbildning som en rättighet, säger hon.

Men regeringen hävdar i stället att det handlar om en ”modernisering” och omstrukturering av utbildningssystemet. Utbildningsminister Esteban Bulrich menar att syftet är att skapa en högre kvalitet på utbildningen.

– Varje argentinare, oavsett var han är född, ska ha samma möjlighet till en kvalitetsutbildning, säger Esteban Bulrich.

Enligt utbildningsministern måste detta börja med andra typer av satsningar på landets lärarkår.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984