De kommer från Bangladesh, Kina, Indien och Madagaskar, främst för att sköta maskiner inom landets textilindustri. Men de jobbar även inom andra sektorer – inom byggindustrin, som bagare, städare eller trädgårdsarbetare.
Mauritius har i flera års tid varit en av Afrikas främsta ekonomier och bruttonationalprodukten per capita är en av de högsta på kontinenten. Men det finns även en mörkare sida på denna örepublik som är belägen ungefär två hundra mil utanför Afrikas östkust.
De lokala företagen är till stora delar beroende av utländsk arbetskraft eftersom det blivit allt svårare att hitta lokala arbetare som är beredda att arbeta långa dagar och under svåra förhållanden.
Det sades att jag skulle tjäna 675 dollar i månaden, vilket är ett enormt belopp i mitt land och jag var beredd att göra vilka uppoffringar som helst för att få det.
“Maqbool”, gästarbetare
Maqbool, som egentligen heter något annat, kommer från Bangladesh och är 36 år gammal. Han berättar att han lämnade sin hustru och sina två barn i hemlandet för två år sedan för att resa hit och arbeta inom tillverkningsindustrin. Förhoppningen var att han skulle tjäna så bra att även familjen hemma i Bangladesh skulle få ett bättre liv.
– Jag betalade 150 000 taka (motsvarande ungefär 16 000 kronor) till en agent som hjälpte mig att få detta jobb. Det sades att jag skulle tjäna 675 dollar i månaden (motsvarande 5 700 kronor), vilket är ett enormt belopp i mitt land och jag var beredd att göra vilka uppoffringar som helst för att få det, berättar Maqbool.
Väl framme visade det sig dock att lönen bara var hälften så hög.
Många gästarbetare kan berätta liknande historier. De har tagit lån eller sålt familjens marker eller smycken för att betala för sina resor till Mauritius.
– Ön är väldigt vacker, men det finns inga pengar här. Varje månad tar mina pengar slut efter att jag betalat för mina utgifter. Jag kan skicka hem lite till min familj var tredje månad, men inte spara något alls, säger Massood, som också egentligen heter något.
Båda männen är mycket frustrerade. De kommer att åka hem igen inom några månader men ingen av dem kommer att ha några besparingar med sig.
Det finns närmare 40 000 gästarbetare i Mauritius som börjar sina arbeten tidigt på morgonen och får gå och lägga sig sent. Många tvingas arbeta övertid och får leva på usla löner.
En lokal företrädare för en känd textiltillverkare berättar mot löfte om anonymitet om hur gästarbetarna utnyttjas hårt och tvingas övernatta i sovsalar på smala och smutsiga madrasser.
– Jag tycker synd om dem. De lever som djur och är hjälplösa och får acceptera situationen som den är, säger han.
Jag tycker synd om dem. De lever som djur och är hjälplösa och får acceptera situationen som den är.
Lokal företrädare för textiltillverkare om hur gästarbetarna utnyttjas
De som ställer till bråk på arbetsplatserna skickas hem. Hundratals arbetare drabbades av detta öde förra året efter att de genomfört en demonstration med krav på högre löner och bättre arbetsförhållanden.
När vi besöker textilfabriken CMT, där tusentals gästarbetare är anställda, väljer arbetarna att fly undan när de ser att en journalist är på ingång. En säkerhetsvakt vid fabriken berättar att arbetarna vägrar prata med medier efter att tidigare ha drabbats av många problem från polisen och sin arbetsgivare.
Jaynarain Mathurah vid landets arbetsdepartement avvisar dock kritiken och hävdar att den utländska arbetskraften inte har sämre arbetsförhållanden än lokalbefolkningen.
– Vi diskriminerar dem inte. Tillverkningsindustrin i frizonerna styrs av samma regler som gäller för alla. Dessutom finns det en särskild enhet för gästarbetarna som agerar mycket snabbt gentemot arbetsgivarna om det uppstår några problem, säger han.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.