Utrikes

Slavliknande villkor för hembiträden i Oman

Enligt den nya rapporten från Human Rights Watch är ett stort antal hembiträden fast i modernt slaveri i Oman. Foto: Skärmdump från Human Rights Watch

Tusentals kvinnor från Syd- och Sydostasien arbetar under slavliknande förhållanden i privata hushåll i Oman visar en ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Väl framme i Oman beslagtar arbetsgivaren ofta passen så att hembiträdena inte har möjlighet att lämna landet när de vill och i själva verket förvägras de rätten att röra sig fritt. De tvingas arbeta alltför många timmar och lider ofta av sömnbrist och hunger. Många utsätts för verbala och sexuella övergrepp.

Enligt den nya rapporten från Human Rights Watch är det ett stort antal kvinnor som faller offer för olika former av utnyttjande och är fast i modernt slaveri i Oman.

Kafala, det sponsorsystem som gäller för utländsk arbetskraft, liksom avsaknad av arbetsrättsligt skydd gör att migrantarbetare som anställs inom privata hushåll mycket lätt kan bli utnyttjade.

Genom kafalasystemet är gästarbetaren helt knuten till arbetsköparen. Systemet innebär att arbetsköparen är sponsor för arbetarens uppehållstillstånd i landet och ger arbetsköparen långtgående rättigheter att kontrollera gästarbetaren. Det förhindrar arbetaren att byta arbetsgivare och jobb under kontraktstiden, även vid övergrepp. Minst 130 000 migrantarbetare som arbetar i privata hem lyder under kafalasystemet, enligt den nya rapporten.

Gästarbetarna vet att de kan straffas om de försöker fly medan arbetsgivarna sällan drabbas av några påföljder vid övergrepp.
Rothna Begum, kvinnorättsexpert på Human Rights Watch

Familjer i Oman anlitar rekryteringsfirmor för att anställa hushållsarbetare som tar hand om deras barn, lagar mat och städar. Rekryteringsföretagen tar ut en avgift vid förmedlingen och flera gästarbetare som intervjuats av Human Rights Watch uppger att arbetsköparen krävt att de betalat avgiften för att de ska få avsluta sin anställning.

– Arbetsgivare kan tvinga hushållsarbetarna att arbeta utan vila, lön eller mat. Gästarbetarna vet att de kan straffas om de försöker fly medan arbetsgivarna sällan drabbas av några påföljder vid övergrepp, säger Rothna Begum, kvinnorättsexpert på Human Rights Watch.

Den nya rapporten visar också att kvinnor som försöker fly från arbetsplatser där de utsätts för övergrepp, en företeelse som vi rapporterat om tidigare i Arbetaren, ofta riskerar straff.

Asma från Bangladesh berättar att hon ”såldes” till en man i Oman. Han beslagtog hennes pass och hon tvingades arbeta 21 timmar om dygnet och ta hand om 15 personer. Hon utsattes både för verbala och sexuella övergrepp och fick inte mat eller lön.

Även om migrantarbetare lyckas fly från arbetsplatser där de blir utnyttjade har de sedan få alternativ. Om de vänder sig till rekryteringsfirman som rekryterade dem kan de utsättas för misshandel eller placeras i nya familjer.

De kan inte vänta sig hjälp från polisen som ofta skickar tillbaka dem till den familj de flytt från uppger Human Rights Watch. I vissa fall riskerar de att anmälas för brott, straffas eller deporteras.

Det finns inte några större möjligheter för gästarbetare att driva sina fall i domstol eftersom det innebär en långdragen process med små chanser att nå framgång.  Det leder till att många migrantarbetare återvänder till sina hemländer utan att ha fått ut sin lön, med krossade drömmar om att kunna försörja sina familjer och med ett förlorat hopp om att rättvisa ska kunna skipas.

Human Rights Watch uppger att flera länder misslyckas med att skydda sina medborgare när de utsätts för övergrepp i samband med anställningar utomlands.

Indonesien är ett av de länder som försökt skydda sina medborgare genom ett förbud mot att lämna landet för Oman. Men det har i praktiken haft en motsatt effekt och ökat risken för att desperata migrantarbetare dras in i människohandel och tvångsarbete.

Human Rights Watch uppger att flera länder misslyckas med att skydda sina medborgare när de utsätts för övergrepp i samband med anställningar utomlands. De erbjuder inte hjälp till dem som faller offer för människohandel eller utsätts för misshandel när de är bosatta utomlands.

År 2012 lovade Oman FN:s råd för mänskliga rättigheter att landet skulle söka alternativ till kafalasystemet. Dock har inga konkreta förslag presenteras, enligt Human Rights Watch. Hushållsarbetare omfattas inte heller av landets arbetslagstiftning. I april i år intervjuades en tjänsteman vid landets arbetsmarknadsdepartementet i tidningen Times of Oman. Han uppgav att det fanns planer på att hushållsarbetare skulle kunna omfattas av lagstiftningen. Men sedan dess har den omanska regeringen inte gett några svar på vilka åtgärder som kan vara aktuella.

Human Rights Watch uppmanar Oman att göra en översyn av kafalasystemet och samarbeta med gästarbetarnas ursprungsländer för att förhindra att människor utnyttjas. Organisationen betonar vikten av att förövare åtalas när hushållsarbetare tvingas fly från vidriga förhållanden.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga