Utrikes

Straffamnestin upphävs i El Salvador

Högsta domstolens nya dom i El Salvador, som upphäver amnestin efter inbördeskriget 1980–1992, har gett upphov till blandade reaktioner. Arkivbild från 2008 på anhöriga till stupade från Farabundo Martí-fronten, FMLN. Foto: Edgar Romero/TT

El Salvadors högsta domstol har beslutat att ogiltigförklara lagen om amnesti för brott begångna under inbördeskriget, som pågick mellan 1980 och 1992.

Att skipa rättvisa för offer för krigsbrott framhålls ofta som en central fråga efter väpnade konflikter.

Samtidigt är det inte sällan en svår uppgift som kan innebära ett enormt arbete, eftersom det kan betyda att processer inleds gällande brott som begåtts för två decennier sedan, där bevismaterial kan ha manipulerats eller gått förlorat medan en del vittnen inte längre är i livet. Högsta domstolens nya dom i El Salvador har gett upphov till blandade reaktioner.

Jag tror att El Salvadors befolkning och de politiska krafterna inte ställer sig bakom detta.
Salvador Samayoa, vänsterorienterad analytiker i El Salvador, efter högsta domstolens dom

– Jag tror att El Salvadors befolkning och de politiska krafterna inte ställer sig bakom detta. De har redan vänt blad, säger Salvador Samayoa, vänsterorienterad analytiker.

Men människorättsorganisationer framhåller vikten av att fastställa vad som hänt, skipa rättvisa och ge upprättelse för offren.

– De som gjort sig skyldiga till människorättskränkningar kan inte längre gömma sig bakom lagen om amnesti, säger Miguel Montenegro, ordförande för organisationen El Salvadors människorättskommission.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga