CH Hermansson död

Inrikes
CH Hermansson (1917–2016) inledde som partiordförande på 1960-talet förändringen av Vänsterpartiet.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Vänsterpartiets partiledare 1964–1975, CH Hermansson, är död. Han avled natten mellan måndagen och tisdagen vid en ålder av 98 år.

CH Hermansson var omtyckt i många vänsterkretsar och gjorde med sitt lugna, respektfulla sätt och sina eftertänksamma resonemang intryck på radikaler även utanför Vänsterpartiets led.

När CH Hermansson valdes till partiledare för dåvarande Sveriges kommunistiska parti 1964 var partiet fortfarande lojalt med Sovjetunionen. Hermansson, som ännu vid Stalins död 1953 hade talat hyllande om det sovjetiska politiska projektet, inledde förändringen av partiet och tog bland annat starkt avstånd från Sovjetunionens invasion i Prag 1968.

CH Hermansson skrev flera böcker, där han bland annat analyserade storföretagens makt. Han var en eldsjäl inom Centrum för marxistiska samhällstudier, CMS, och i flera år, långt upp i åren, ledde han studiecirklar om marxism med deltagare i alla åldrar.

Vi saknar dig, CH!