Utrikes

Allt farligare för journalister

Den sydsudanesiske journalisten Peter Julius Moi bärs in i bårhuset den 20 augusti förra året. Han sköts med två skott i ryggen i ett bakhåll utanför huvudstaden Juba bara ett bar dagar efter president Salva Kiir rapporteras ha hotat att döda journalister som "arbetar mot landet". Foto: Jason Patinkin/TT

Fler journalister dödades 2015 än 2014. Av de 69 journalister som förlorade livet i arbetet förra året dödades 40 procent av militanta grupper som al-Qaida och Islamiska staten. Uppgifterna kommer från pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists, CPJ.

CPJ uppger att organisationen undersöker ytterligare 26 fall som kan komma att adderas till antalet. År 2014 dödades 61 journalister i tjänsten.

Efter attackerna i Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo, där åtta journalister dödades, är Frankrike det farligaste landet för journalister efter Syrien, enligt CPJ.

Syrien förblir den farligaste platsen i världen för journalister. Under 2012, 2013 och 2014 dödades flest journalister i Syrien. Antalet journalister som dödas i landet sjunker dock, men det beror på att allt färre journalister är verksamma i det krigssargade landet, enligt pressfrihetsorganisationen. Många internationella nyhetsbyråer har kallat hem personal och lokala reportrar har tvingats fly.

CPJ beskriver svårigheter att undersöka fall i konfliktområden i Libyen, Jemen och Irak. Förra året sände organisationen en grupp till Irak för att undersöka uppgifter om att 35 journalister från Mosul kan ha dödats eller blivit bortförda av extremistgruppen Islamiska staten, IS.

I oktober dödades två syriska journalister i exil i Turkiet av IS – Fares Hamadi och Ibrahim Abd al-Qader, varav den senare under året hade tilldelats CPJ:s internationella pressfrihetspris.

I Bangladesh misstänks medlemmar av en grupp knuten till al-Qaida eller en annan extremistgrupp ligga bakom morden på en förläggare och fyra bloggare, däribland den amerikansk-bangladeshiska författaren Avijit Roy som mördades på väg hem från en bokmässa.

Talibaner i Pakistan tog på sig ansvaret för mordet på Zaman Mehsud, ordförande för journalistförbudet i Södra Waziristan och reporter vid tidningarna Daily Ummat och Daily Nai Baat.

I december dödades journalisten Hindia Haji Mohamed i Somalia i en attack som extremiströrelsen al-Shabaab tog på sig ansvaret för. Hennes man, även han journalist, hade dödats i en tidigare attack.

Mer än två tredjedelar av de journalister som dödades 2015 blev måltavlor som en direkt följd av sitt arbete. Minst 110 journalister sitter fängslade med stöd av anti-terrorlagstiftning i olika länder, av 199 fängslade journalister totalt, enligt CPJ.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar