Krönika: Vem får ta smällen?

Sista ordet
Jona Elings Knutsson, läkare.
Foto: Arbetaren

Det var sommar och varmt, och ni tog ett kvällsdopp tillsammans och sjövattnet letade sig i så läckra mönster nedför hans hud när han ruskade på huvudet i motljuset. 

Klippan var fortfarande varm av lagrad sol och fick dina hårda läppar att bulta när du satte dig ner. Han satte sig bredvid dig. Du låtsades titta ut över fjärden, men sneglade och såg att håren på hans muskulösa lår stod upp. Men inte bara håren stod. Du kastade dig över honom, du ville ha hela honom, där och då. 

Gränsle över honom gned du ditt underliv i cirklar över hans. Från dina bröstvårtor droppade havsvatten ner på honom, i hans ansikte, i hans halvöppna mun. En fiskmås skrek någonstans långt borta. Han reste sig upp på armbågarna. 

”Du, det går inte. Jag glömde kådisarna i stugan.” 

Du klev av. ”Okej, nej då går det ju inte”, sa du, och tog fram fågelboken i stället. 

För du är så himla klok. För andra medför dock inte sällan sommartid oönskade graviditeter. Då finns möjlighet att göra abort. Men den möjligheten måste ständigt försvaras, framförallt från den kristna högerns ständiga angrepp. 

Enligt deras extrema logik styr mannen över kvinnan som Gud över mannen och varje utlösning är av Gud given och därför helig. Stockholm, med kristdemokraten Ella Bohlin i spetsen, sänker nu ersättningen för medicinska aborter från 5 500 kronor till 4 447 kronor. 

Detta fick fyra av sex privata vårdgivare i huvudstaden att hota med att sluta utföra medicinska aborter. Det lönar sig helt enkelt för dåligt, menar man från Capio och Praktikertjänst. 

För privat vård, som sades skulle komma att korta vårdköerna och öka valfriheten, visade sig inte alls oväntat ha ett helt annat syfte. Pengarna. 

Det framträder glasklart med abortgivarnas priskartell. Deras vägran att ge vård är inget annat än en utpressning av skattemedel. 

Oavsett vad kommer antalet abortsökande vara ungefär lika många. Alltså måste nu den landstingsdrivna vården försöka ta emot dem. 

Och snabbt ska det gå. Medicinsk abort går bara att göra fram till vecka nio. 

Den offentliga vården, belastad till bristningsgränsen, med kronisk brist på sjuksköterskor och anställningsstopp för läkare, ska alltså täcka upp när vårdföretagen drar sig ur. Och de kan inte ingå i priskarteller utan får snällt ge vård för vilken ersättning politikerna än bestämmer sig för. 

Den kristna högern försöker alltså bakvägen begränsa aborträtten genom att sänka ersättningen, samtidigt som de privata vårdbolagen ser det som sin fulla rätt att vägra ge vård som inte genererar tillräcklig vinst till aktieägarna. 

Vem får ta smällen? Jo det får du. Du som aldrig tog upp fågelboken. Det är du som riskerar att tvingas bära ett barn du inte vill ha på grund av att kristna tomtar och rika troll tagit sig makten över kvinnors kroppar.