Åtalade nazister dök inte upp

Efter ett bombhot mot Uppsala tingsrätt försenades torsdagens rättegång mot de tre nazister som misshandlade en man på gågatan i Uppsala sommaren 2013 med två timmar. Men när rätten väl kunde kalla till förhandling strax efter klockan 11 stod det klart att de åtalade inte fanns på plats.

Inrikes
Uppsala tingsrätt utrymdes efter ett bombhot. Flera gator i stadens centrum spärrades av.
Foto: Cecilia Irefalk

Klockan nio på torsdagsmorgonen skulle rättegången mot tre av de nazister från Svenska Motståndsrörelsen, SMR, som åtalats för misshandeln på en man i centrala Uppsala i augusti 2013 ha inletts. Men efter att polis mottagit ett bombhot klockan 08.04, där någon uttalade att ”tingsrätten ska sprängas”, utrymdes hela fastigheten i vilken Uppsala tingsrätt är belägen. Polisen spärrade av den hårt trafikerade Kungsgatan och de omgivande kvarteren och all trafik leddes om, vilket resulterade i ett smärre kaos framför allt för linjetrafiken.

Strax efter klockan 10 meddelade polis att personal, press och allmänhet åter skulle få komma in i domstolens lokaler för säkerhetskontroll och visitering. Klockan elva kunde huvudförhandlingen sätta igång, men det visade sig att de tre tilltalade inte fanns på plats. Nazisternas försvarsadvokater var fåordiga, men sade sig ha uppgifter om att deras klienter hade funnits på plats tidigare på morgonen vid ordinarie utsatt tid för förhandling, men att de därefter inte gått att nå på mobiltelefon.

Efter att ha avvaktat en halvtimme meddelade domaren att dagens förhandling ställs in och att ett nytt försök görs imorgon. Det är i nuläget oklart huruvida de åtalade nazisterna kommer att hämtas till rättegången med polis.

Arbetaren bevakar rättegången på plats. Följ våra uppdateringar på Twitter under hashtag #nazirättegången.