Svårare att fly till Europa

Flyktingar blir ombordtagna på en italiensk militärbåt i närheten av Lampedusa, den 23 augusti. Hittills i år har flottan plockat upp omkring 100 000 personer från sjöovärdiga farkoster och fört dem till Italien. Foto: Italian Navy/TT

En gemensam EU-insats kallad Frontex Plus ska inledas vid sidan av Italiens migranträddningsoperation Mare Nostrum i Medelhavsområdet. Humanitära organisationer i Italien uppger dock att fokus inte är att undsätta flyktingar utan att stärka gränsövervakningen och avskräcka nya migranter från att ta sig till Italien.

Mare Nostrum – den största migranträddningsoperation som någonsin genomförts i Medelhavet – har skapat spänningar mellan människorättsorganisationer och invandrarkritiska grupper.

På en högre politisk nivå har den lett till hårda förhandlingar mellan Italien och
Europa, där Italien efterfrågat en europeisk lösning på situationen vid Medelhavet. 

EU-kommissionen har nu beslutat om en gemensam EU-insats, Frontex Plus, vid sidan av Mare Nostrum – om medlemsländerna kan förmås att ställa upp. 

Den italienska flottans Mare Nostrum-insats inleddes i oktober 2013 efter att 368 flyktingar från främst Syrien och länder i Afrika omkommit i samband med en fartygsolycka utanför den italienska ön Lampedusa som ligger 176 kilometer från Siciliens kust. 
Den militära flottoperationen har genomförts i hela centrala Medelhavsområdet med uppbackning från det italienska flygvapnet och kustbevakningen samt sjukvårdspersonal och frivilliga. 

Mellan oktober 2013 och augusti 2014 har insatsen lett till att över 115 000 personer plockats upp från sjöovärdiga farkoster och förts till Italien, mestadels flyktingar som sökt sig till EU från länder i Afrika. Omkring 2 000 människor beräknas ha mist livet i Medelhavet under samma period. 

Människorättsaktivister har lovordat insatsen medan kritiker hävdar att den motiverat fler att ta sig till Europa på olaglig väg och gynnat människosmugglare.

EU:s gränsövervakningsenhet Frontex ska ha ansvaret för EU-insatsen Frontex Plus. Det meddelade Italiens inrikesminister An­gelino Alfano och EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström efter överläggningar i Bryssel den 27 augusti. Cecilia Malmström uppmanade EU:s medlemsstater att omsätta ord om solidaritet i handling genom att bidra med resurser.

Frontex främsta uppgift är sedan 2005 att samordna EU-ländernas gränskontroll. 

Ska Keller, tysk miljöpartist och ledamot i EU-parlamentet, säger till IPS att den nya insatsen är ett resultat av att Italien utövat påtryckningar på Bryssel.

– Men det är inte vad Italien har efterlyst. Det är sant att Italien har räddat en massa människor, men det är inte den viktigaste frågan för Italien, det är inte säkert att de kommer att vara nöjda med att fortsätta med Mare Nostrum. 

Humanitära organisationer i Italien har varit snabba att kritisera Frontex Plus och säger att beskrivningen av insatsen är vag och att dess främsta mål inte är att undsätta flyktingar utan att stärka gränsövervakningen och avskräcka nya migranter från att ta sig till Italien.

– Jag är mycket oroad. Det enda vi känner till om den nya insatsen är att fartyg ska bevaka europeiska vatten omkring 20 kilometer från kusten vilket betyder att de inte längre kommer att befinna sig på internationellt vatten. I Mare Nostrum-operationen befinner sig fartyg 272 kilometer utanför den italienska kusten, säger Silvia Canciani, pressansvarig för ASGI, en förening för juridiska studier av migration. 

Hon tillägger att det fortfarande är oklart om de italienska myndigheterna planerar att skjuta upp, förändra eller fortsätta med Mare Nostrum. Om insatsen avslutas kommer det ha direkta konsekvenser och leda till att många kommer att mista livet i Medelhavet. 

Fulvio Vassalo Paleologo, professor i juridik, kommenterade presentationen av Frontex Plus och noterade att ordet ”rädda” försvunnit från vokabulären i uttalandena från Italiens inrikesminister Angelino Alfano och EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström. Ingen av dem nämnde heller villkoren som migranterna möter i transitländerna. 

Det kan vara tecken på att EU-kommissionen på allvar överväger att öka kontrollen över strömmen av migranter från utanför Europas gränser.

En dag innan meddelandet från Cecilia Malmström och Angelino Alfano publicerade den italienska upplagan av Huffington Post ett uttalande från en anonym källa inom det italienska inrikesministeriet som närvarat vid förhandlingarna om EU-insatsen. ­

– Många i Bryssel ser Mare Nostrum som en inofficiell färjetransport för migranter, uppgav källan. 

– Strömmen av människor till Europa är utan motstycke och till följd av kriser i Mellanöstern och kommer att tvinga fram en förändrad politik och försök att hantera flyktingströmmar i transitländer, innan de når Italien, sade källan.

Italiens inrikesminister Angelino Alfano och Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve har också mötts för att diskutera ”illegal invandring i centrala Medelhavsområdet”. I ett pressmeddelande från det italienska inrikesministeriet efter mötet, två dagar efter artikeln i Huffington Post, beskrevs att syftet med Frontex Plus är att ”säkerställa kontroll och övervakning av Europeiska unionens yttre havsgränser… i enlighet med Frontexbestämmelser”.

Frankrike väntas delta aktivt i Frontex Plus. 

I pressmeddelandet framgår också att både den italienska och den franska ministern anser att migrationen allt mer ska behandlas som en utrikespolitisk fråga där den europeiska utrikestjänsten EEAS ska få en större roll. 

Flera organisationer som Amnesty International, European Council on Refugees and Exiles och International Commission of Jurists, framhåller att gränsingripanden hotar migranternas rättigheter enligt internationell människorättslagstiftning, havsrättskonventionen, flyktingrätten och EU-rätten. 

Enligt Malmströms kansli arbetar EU-kommissionen med att utarbeta riktlinjer för insatsen som kan bli ”ett bra komplement till de italienska insatserna”. 

Frontex Plus beskrivs få en understödjande roll vid sidan av Italiens Mare Nostrum. Italienska Mare Nostrum kostar Italien över 9 miljoner euro varje månad. Frontex budget för 2014 är 89 miljoner euro, och 55 miljoner euro är avsatta för den operativa verksamheten. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar