Birgitta Stenberg död

Författaren och journalisten Birgitta Stenberg har avlidit, 82 år gammal. På 50-talet skrev hon för bland annat Arbetaren.

Kultur
Birgitta Stenberg blev 82 år.
Foto: Dan Hansson/TT

Birgitta Stenberg levde ett både långt och intensivt liv, vilket bland annat skildrats i dokumentärfilmen Alla vilda 2012, där hon på ålderns höst återser människor hon skildrat i sina många böcker.

Birgitta Stenberg skrev filmmanus, poesi, romaner, barnböcker och reportageböcker. Hennes självbiografiska romaner om ungdomsåren på kontinenten och i Stockholm skildrar kvinnlig sexualitet och relationer med både män och kvinnor på ett vis som ingen svensk författare gjort tidigare.

Boken Rapport om hennes amfetaminbruk under sent sextiotal var även den unik i sitt slag. 1983 kom Apelsinmannen, som skildrar vänskapen med poeten Paul Andersson, Stockholms undre värld och den på sin tid mycket uppmärksammade så kallade Kejneaffären.