Indien leder syduppror

Flera av utvecklingsländerna vill få till permanenta lösningar gällande livsmedelsförsörjning innan de skriver på handelsavtal. På bilden ett indiskt jordbruk. Foto: Anupam Nath/TT

Det blev ombytta roller vid förhandlingarna inom Världshandelsorganisationen, WTO, i fredags. En grupp utvecklingsländer krävde lösningar för tryggad livsmedelsförsörjning innan ett omstritt avtal om förenklade handelsprocedurer antas.

Bolivia, Venezuela, Kuba och Indien har blockerat ett avtal om förenklade handelsprocedurer som godkändes av alla WTO:s medlemsländer på Bali i december förra året. Avtalet betraktades som ett första steg mot ett återupptagande och avslut på den så kallade Doha­rundan, som syftar till ytterligare liberalisering av världshandeln.

Blockeringen innebär ett hårt slag för de dominerande aktörerna inom världshandeln. Konsensus krävs för ett genomförande av avtalet, som drivits fram med piska och morot.
– Det är ofattbart att New Delhi avgör beslut i WTO där USA och EU haft makten de senaste 50 åren, säger ett sändebud från ett av västländerna.

För sju månader sedan nåddes överenskommelsen kring handelslättnader vid WTO:s ministermöte på Bali i Indonesien. Överenskommelsen skulle kunna innebära sänkta tullar på 10 procent i utvecklingsländer och skulle ge företag i Kina, Sydkorea, Hongkong och Singapore bättre tillgång till marknaderna. Utvecklingsländerna erbjöds i gengäld halvfärdiga lösningar för jordbruk och utveckling. Det handlade bland annat om löften om en permanent lösning om fyra år gällande lagerhållning för tryggad livsmedelsförsörjning samt förändrade exportsubventioner av jordbruksprodukter och exportkrediter som snedvrider den globala handeln.

Sedan Balimötet i december har överenskommelsen om förenklade handelsprocedurer fått ett stort utrymme inom WTO, medan frågor som lagerhållning för tryggad livsmedelsförsörjning, som lyfts fram av utvecklingsländer, har hamnat i bakgrunden. Obalansen har bland annat påtalats under olika möten i länder i Afrika.

– Sju månader efter mötet i Bali saknar vi förtroende för att det kommer att finnas stöd för frågor som påverkar försörjningen för en mycket stor del av jordens befolkning, säger Anjali Prasad, Indiens WTO-ambassadör.
Prasad menar att beslutet om förenklade handelsprocedurer inte kan fattas utan att krav som berör tryggad livsmedelsförsörjning uppfylls.
– Bolivia, Kuba och Venezuela har samma inställning som Indien, att alla delar av Balipaketet måste genomföras på samma och lika villkor.

– Inget är överenskommet förrän allt är överenskommet i Bali-paketet, sa Indiens handelsminister Nirmala Sitaraman i en intervju med tidningen Financial Times i fredags.
– Det är mycket nedslående att en handfull medlemmar av WTO kan vara beredda att ge upp sina åtaganden och sätta stopp för avtalet och ta död på den goda anda och välvilja som vi alla delat, säger USA:s WTO-ambassadör Michael Punke.
Sändebud från Japan, EU och en grupp av 25 industriländer har fördömt Indiens agerande.

Indiens tidigare WTO-ambassadör Jayant Dasgupta säger att handelsförhandlare från de större industriländerna utsätts för påtryckningar från de sju eller åtta transnationella företagen som dominerar den globala livsmedelshandeln.
När det gäller lagerhållning för tryggad livsmedelsförsörjning poängterar han hur viktigt det är för utvecklingsländerna.
– Så som överenskommelsen är formulerad kan många utvecklingsländer komma att anses bryta mot WTO:s regler.
Kina, Indonesien, Filippinerna, Pakistan, Egypten, Jordanien, Nigeria, Kenya och många andra länder kan komma att stå inför samma problem, enligt Jayant Dasgupta.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga