Inrikes

Tvååring ska utvisas med sjuka föräldrar

Tvååriga Maria riskerar nu att utvisas till Armenien med en familj hon knappt känner. Foto: Privat

Trots att tvååriga Maria levt i samma fosterfamilj sedan födseln riskerar hon nu att utvisas till Armenien med en familj hon knappt känner. Migrationsverkets beslut har väckt starka känslor och flera hundra personer deltog under förra veckans manifestation i centrala Piteå.

Tvååriga Marias biologiska familj kom till Sverige från Armenien för fyra år sedan. Då Maria föddes överlämnades hon av pappan till en fosterfamilj i Blåsmark strax söder om Piteå. Marias biologiska mamma lider av en djup depression och ett tillstånd av total apati där hon är helt beroende av bland annat sondmatning och annan livsuppehållande behandling. Socialtjänsten har därför gjort bedömningen att föräldrarna, där även pappan då och då vårdats inom psykiatrin, inte kan ta hand om flickan. Men i Sverige väger utlänningslagen tyngre än lagen om vård av unga och socialtjänstlagen och nu ska alltså Maria och hennes biologiska familj, där även en femårig pojke som också han är fosterhemsplacerad, utvisas. Migrationsdomstolen fastställde beslutet redan i januari och för bara några veckor sedan kom det slutliga beskedet från Övermigrationsdomstolen att de nekar flickan prövningstillstånd.

– Ena stunden är man arg och upprörd, sedan blir man bara ledsen och känner en stor sorg över att man kan göra så här mot ett barn, säger flickans fostermamma Lisa Marklund till Arbetaren.

I fosterfamiljen där Maria bott sedan hon föddes finns förutom Lisa och hennes man parets tre gemensamma barn, 12, 11 och 5 år gamla. För dem har Maria blivit som en lillasyster.

– Hon vet ju inget annat än det här och kan inte ett ord armeniska, troligen hamnar hon på barnhem där. Det är som att de plockar vilken tvååring som helst från Sverige och skickar till ett liv i misär i ett annat land, säger Lisa Marklund.

Trots oron över vad som nu kommer att hända säger Lisa Marklund att familjen försöker att leva på som vanligt för att inte påverka barnen för mycket. Maria går bland annat kvar på förskolan och de andra barnen har fullt upp med sina aktiviteter vid sidan av skola och förskola. Något som hjälpt, säger Lisa Marklund, är det stora stöd de fått från omgivningen i och runt om Piteå.

– Facebookgruppen som startats för det här har över 9 000 medlemmar och det hör av sig människor till oss som vi inte ens känner. Det har varit helt otroligt, säger hon.

Förutom hundratals Piteåbor har även Rädda Barnens ungdomsförbund, Svenska kyrkan, Ung Väns­ter och Centerpartiets landstingsråd Stefan Tornberg engagerat sig i fallet.

På Migrationsverket säger enhetschefen Daniel Johansson att han inte vill kommentera fallet när Arbetaren ringer, men i en intervju med nyhetsbyrån TT säger han att det faktum att barnen kan få det bättre i Sverige inte är skäl nog att familjen ska få stanna.

Migrationsdomstolen skriver i sin dom att de, tvärtemot vad socialtjänsten hävdar, anser att Marias pappa är kapabel att ta sitt ansvar som vårdnadshavare för henne och den femåriga brodern, samt sköta om deras mamma i hemmet. Dessutom skriver de i domen att de instämmer i Migrationsverkets bedömning att i det fall flickans föräldrar är inkapabla att ta hand om henne framöver så är det en uppgift för hemlandets myndigheter att ta ansvar. Domstolen skriver också att de inte finner tillräckliga skäl som talar för att Maria skulle ta skada i sin psykosociala utveckling genom att följa med föräldrarna till Armenien.

Annette Bäcklund är chef för för­valtningsprocessen på Migrationsverket. Hon säger till Arbetaren att verket nu påbörjat arbetet med att kontakta ansvariga myndigheter ­­i Armenien inför att flickan ska utvisas.

– Det här handlar ju om en asylsökande familj och flickan har ju rätt till sina biologiska föräldrar och tvärtom, säger hon.

Samtidigt anser socialtjänsten i Sverige att föräldrarna inte är kapabla att ta hand om henne. Ni väljer ändå att utvisa?

– Det vi gör nu är att titta på om de kan få motsvarande stöd och sjukvård i hemlandet som här i Sverige.

När ska utvisningen ske?

– Det är omöjligt att säga i dagsläget. Vi håller som sagt på att kontrollera med myndigheterna i Armenien hur ett stöd där skulle se ut och vi måste se till att det funkar.

Emma Schönberg, barnrättsjurist på Unicef Sverige, menar att det krävs en lagändring för att liknande fall inte ska inträffa.

– Vi har sett så många exempel som det här som visar att det behövs en lagändring. Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga och socialtjänstlagen måste ges företräde fram- för utlänningslagen, säger hon. 

– Alla barn har samma rättigheter enligt barnkonventionen, som det är nu uppfylls inte det och de här barnen får sina rättigheter kränkta.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984