”Europa har fått sin första pro-nazistiska regering sedan 1945”

Linus Valtersson, frilansjournalist som bevakat krisen i Ukraina på plats i Kiev för Arbetaren. Foto: Studenternas självförsvar

Ryssland har tagit kontroll över Krimhalvön. Vad är det Putin försöker göra? – Moskva hade redan ett betydande inflytande på Krim. Sevastopol styrdes i praktiken redan från Kreml. Det militära upplägget på Krim, så långt, är uppenbarligen ett försök att regionalt kopiera den mindre välplanerade operation som tidigare genomförts i Kiev med hjälp av bland […]

Ryssland har tagit kontroll över Krimhalvön. Vad är det Putin försöker göra?

– Moskva hade redan ett betydande inflytande på Krim. Sevastopol styrdes i praktiken redan från Kreml. Det militära upplägget på Krim, så långt, är uppenbarligen ett försök att regionalt kopiera den mindre välplanerade operation som tidigare genomförts i Kiev med hjälp av bland andra arméveteraner, stödda av USA och EU. De ryska trupperna monterade därför av nummerskyltarna från militärfordonen, tog bort några märken ifrån uniformerna och sedan satte man kurs mot Simferopol, där man tvingade Krim-republikens ledning att underordna sig det pro-ryska upproret.

– En tidig reaktion från Moskva var även att skylta om de pro-ryska nationalisterna till ”slaviska antifascister”. Efter att den fysiska makten i huvudstaden nu, med stöd av EU, har tagits över av beväpnade pro-nazistiska grupper ligger förstås gatan öppen för en rysk propagandaseger i någon form.

Hur stort är stödet för Putin och Ryssland bland de boende på Krim, många är ju ryskspråkiga?

– Stödet för Putin är det svårt att säga något om. Den Moskvafinansierade separatistiska kampanj som drivs av pro-ryska nationalister har präglat östra Ukraina de senaste veckorna, och den intensifierades i samband med attackerna mot regionala regeringar i denna del av landet.

– De allra flesta i det ryskspråkiga Ukraina vill nog fortfarande inte styras ifrån Moskva, men heller inte av den nuvarande regeringen i Kiev. Men det finns ju gott om historiska anledningar att inte utgå ifrån att stormakter agerar utifrån den egna befolkningens önskemål.

Vad tror du händer framöver, vad hoppas Ryssland få ut av detta?

– Det är redan alldeles för många så kallade experter som, likt börsspekulanter, sitter och tror saker just nu. Jag vill inte vara en del av det. Jag konstaterar att Europa, med stöd från den Europeiska unionen, har fått sin första pro-nazistiska regering sedan 1945. Jag konstaterar samtidigt att Europas till ytan största land, i strid med folkrätten, har påbörjat en militär intervention i Europas näst största land. Det är förstås ingen slump att det sker nästan samtidigt, men vad Ryssland hoppas på bör Ryssland svara på.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp