Inrikes

Fast anställda byts inte mot inhyrda

DHL har dragit tillbaka varslet om uppsägning ­efter tre månaders förhandling mellan företaget och ombud för personal, Handels och Transport. Bilden är från DHL:s omlastningslager i Västberga i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den tvärfackliga delegationen på DHL:s lager i Jordbro har förhindrat att 25 fast anställda byts ut mot bemannings­personal. Efter tre månaders förhandling drar företaget tillbaka varslet.

De 25 fast anställda på DHL:s  vin- och spritlager (tidigare Lagena) i Jordbro söder om Stockholm, slipper bli utbytta mot bemanningspersonal. Detta sedan DHL dragit tillbaka varslet om uppsägning ­efter tre månaders förhandling mellan företaget och ombud för personal, Handels och Transport.

– Det är en tillfällig lättnad för våra kamrater på arbetsplatsen. Det är en jobbig situation att bli uppsagd för att bytas ut mot inhyrd personal, säger Jessica Moya, ombud för Kommunal på arbetsplatsen.

Även Per Zandrén, om­rådeschef på DHL, säger sig vara nöjd med utfallet. Enligt honom beror företagets ändrade hållning på lyckad effektivisering.

– Glädjande nog har effektiviseringen på lagret gått bättre än vi trodde. Vi har sett en positiv volym­utveckling och haft bra diskussioner med facket och då kunde vi undvika det här varslet, säger han.

Facket har hävdat att uppsägningarna strider emot Handels kollektivavtal för partihandeln. Överenskommelsen ska, enligt Per Zandrén, dock inte tolkas som att DHL ger facket rätt.

– Vi hävdar att det är legalt och riktigt att säga upp på det här sättet. Vi anser inte att facket har rätt i den här frågan, säger han.

Jessica Moya tror inte att frågan är utagerad. Sedan en tid råder det en tvist mellan Transport och Handels om vem som ska äga kollektivavtalet på lagret. Trots att frågan ska avgöras av LO:s styrelse i slutet av mars, har företaget redan börjat tillämpa Transportavtalet. De anställda som är organiserade genom en informell handelsklubb är på tårna inför vad avtalsbytet kan innebära.

– Företaget menar att de har rätt att byta ut fast mot bemanning. Det är inget som säger att de inte kommer att komma med ett nytt varsel om en månad, säger Jessica Moya.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984