Inrikes

Polis stoppade ambulans

Göteborgspolisen uppmanade SOS Alarm att inte skicka någon ambulans i samband med ett avvisningsärende. En ung pojke hade strax innan avvisningen överdoserat starka läkemedel. Foto: Erik Abel/TT

Göteborgspolisen uppmanade SOS Alarm att inte skicka ­någon ambulans under ett pågående avvisningsärende. Enligt människor på plats som Arbetaren talat med rörde fallet en ung afghansk pojke som strax innan verkställandet av avvisningen överdoserat starka läkemedel.

Händelsen vid Migrationsverkets förvar Sagåsen i Kållered strax ­söder om Göteborg spreds snabbt via sociala medier men enligt polis på plats behövdes ingen ambulanspersonal. 

– Jag vet inte exakt och kan därför inte kommentera till dig vad som hände, men du får läsa vår rapport på hemsidan från min kollega som var i tjänst i går, säger Björ Blixter som är presstalesperson för polisen i Västra Götaland, till Arbetaren.

I rapporten står dock inget om något samtal med SOS Alarm. I stället skriver polisen att bussarna med dem som skulle avvisas lämnade Sagåsen vid 22.05 och att ett tiotal personer som protesterat omhändertagits för ohörsamhet mot ordningsmakt.

Enligt Anders Klarström som är presstalesperson på SOS Alarm stämmer uppgifterna att de efter samtal med polisen inte skickat ­någon ambulans till platsen. Detta trots fortsatta samtal från personer utanför förvaret.

Till Göteborgs-Posten säger Björ Blixters kollega Peter Adlerson att det enligt Migrationsverkets personal på plats redan funnits en läkare vid förvaret och att denne gjort bedömningen att det inte var någon fara att låta pojken åka.

Men enligt Sara Lund Persson som är intensivvårdsköterska och en av dem som protesterade mot avvisningen borde polisen låtit ambulansen komma till platsen för att undersöka pojken.

– Det är oerhört svårt att se några tydliga symptom på en person som överdoserat den typen av läkemedel som han hade tagit. Tabletterna är så pass luriga att man kan se helt normal ut i början men de kan få fruktansvärt allvarliga konsekvenser, säger Sara Lund Persson.

Även Stefan Berg från Asylrörelsen i Göteborg var på plats utanför Sagåsen och han säger till Arbetaren att de hela tiden hade kontakt med dem som skulle avhysas, via telefon.

– När polisen kom in försökte de avvisningshotade att hålla ihop.

Nu planerar Asylrörelsen i Göteborg en anmälan av händelsen.

– Vi försökte ju även kontakta personal inne på Sagåsen men det gick inte. Nu vet vi inte hur det gick med pojken och hur han mår. Vi vet bara att de inne på förvaret försökte göra motstånd när polisen klev in, de var livrädda för att skickas tillbaka, säger Stefan Berg.

Polisen i Västra Götaland hade inför avvisningen valt att tillsätta en särskild insats då de visste att en demonstration skulle hållas. 

”Målet med insatsen är att verkställigheten ska kunna genomföras enligt plan och att demonstrationer i anledning av detta ska kunna genomföras i enlighet med yttrande- och demonstrationsfriheterna”, skriver polisen på sin hemsida. 

Men enligt rapporter från personer på plats spände polisen vid 21-tiden upp en stor pressening för att hindra demonstranternas insyn. 

Arbetaren sökte under onsdagen personal från Migrationsverket i Göteborg, dock utan resultat.

Enligt Göteborgs-Posten lyfte planet med flyktingarna mot Afghanistan runt 02.00 natten mot onsdag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp