Inrikes

Relationsvåld vanlig orsak till kvinnors sjukfrånvaro

Enligt en kartläggning gjord av Socialstyrelsen kan runt 11 000 sjukfall bland kvinnor årligen ha orsakats av misshandel. Bilden är arrangerad. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tiotusentals fall där kvinnor sjukskrivs eller förtidspensioneras kan ha orsakats av våld i nära relationer. Det framkommer i en ny studie som Socialstyrelsen tagit fram. Nu vill myndigheten att vårdpersonal ska bli bättre på att hitta de drabbade kvinnorna.

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen kan omkring 11 000 sjukfall bland kvinnor varje år ha orsakats av våld i nära relationer. I dag har läkare och vårdpersonal inga fasta rutiner när det gäller samtal om problemet då patienter sjukskrivs. Enligt Social­styrelsens utredare Marlene Karlsson Vargas skulle därför läkarkåren kunna bli bättre på att hjälpa utsatta kvinnor om en rutin infördes. Hon får medhåll av Olga Persson, förbundssekreterare på Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR.

– Jag hoppas att den här studien gör att Försäkringskassan och läkare runt om i landet blir mer medvetna om hur det faktiskt ser ut och därför mer rutinmässigt börjar ställa frågor och lyssnar på de kvinnor som kommer. Vi har sett massor av exempel på kvinnor som aldrig fått en fråga trots lång kontakt med vården, säger hon.

Olga Persson säger också att fler frågor skulle leda till fler upptäckter och göra att sjukvården på ett bättre sätt skulle kunna hjälpa våldsutsatta kvinnor.

– Våld, och framför allt våld i nära relationer, är fortfarande väldigt tabubelagt. Därför skulle frågor från en läkare visa att vården är en aktör att räkna med i samhället dit man kan vända sig för att få hjälp att slussas vidare i beslutet att lämna en våldsam partner.

Varför tror du det här inte har uppmärksammats tidigare?

– Tyvärr har det inte varit en särskilt prioriterad fråga, och många läkare har inte fått med sig den här kunskapen i sin utbildning. Många känner nog också att det blir för integritetskränkande att ställa sådana frågor.

I studien har Socialstyrelsen gått igenom statistik från Brottsförebyggande rådet, Försäkringskassan och Statistiska Centralbyrån. 11 000 fall visade sig alltså ha koppling till misshandel, kvinnofridskränkning eller olaga hot mot kvinnor. Socialstyrelsen avser nu att ta fram nya riktlinjer till vårdpersonalen.

Men enligt Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, behövs inga nya rikt­linjer. Han tycker inte att läkarna behöver detaljstyrning för att klara sitt arbete.

­– Stämmer Socialstyrelsens siffror är det naturligtvis väldigt allvarligt och något vi behöver titta mer på, men jag skulle först vilja se mer forskning på ämnet innan jag gör en bedömning, säger han.

Tror du inte att det kan vara bra om läkare blir bättre på att fråga om de här sakerna vid samtal med patienter?

– Jag tror att de flesta är tillräckligt professionella utan riktlinjer från Socialstyrelsen. Det finns flera väldigt komplicerade orsaker till vad som leder till sjukskrivning och jag kan inte utan vidare peka ut just misshandel som en av de största ­orsakerna.

Socialförsäkringsminister Ulf Kris­tersson, M, tror däremot att den nya studien kan bidra till att lösa problemet.

– För min del är det viktigaste att vi inte bara passivt döljer de här frågorna i många och långa sjukskrivningar. Sjukskrivning kan ju absolut vara en nödvändig konsekvens, men ingen våldsutsatt kvinna blir ju i längden hjälpt bara av att gång på gång bli sjukskriven, säger Ulf Kristersson till Sveriges Radio.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar