Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen kan omkring 11 000 sjukfall bland kvinnor varje år ha orsakats av våld i nära relationer. I dag har läkare och vårdpersonal inga fasta rutiner när det gäller samtal om problemet då patienter sjukskrivs. Enligt Socialstyrelsens utredare Marlene Karlsson Vargas skulle därför läkarkåren kunna bli bättre på att hjälpa utsatta kvinnor om en rutin infördes. Hon får medhåll av Olga Persson, förbundssekreterare på Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR.
– Jag hoppas att den här studien gör att Försäkringskassan och läkare runt om i landet blir mer medvetna om hur det faktiskt ser ut och därför mer rutinmässigt börjar ställa frågor och lyssnar på de kvinnor som kommer. Vi har sett massor av exempel på kvinnor som aldrig fått en fråga trots lång kontakt med vården, säger hon.
Olga Persson säger också att fler frågor skulle leda till fler upptäckter och göra att sjukvården på ett bättre sätt skulle kunna hjälpa våldsutsatta kvinnor.
– Våld, och framför allt våld i nära relationer, är fortfarande väldigt tabubelagt. Därför skulle frågor från en läkare visa att vården är en aktör att räkna med i samhället dit man kan vända sig för att få hjälp att slussas vidare i beslutet att lämna en våldsam partner.
Varför tror du det här inte har uppmärksammats tidigare?
– Tyvärr har det inte varit en särskilt prioriterad fråga, och många läkare har inte fått med sig den här kunskapen i sin utbildning. Många känner nog också att det blir för integritetskränkande att ställa sådana frågor.
I studien har Socialstyrelsen gått igenom statistik från Brottsförebyggande rådet, Försäkringskassan och Statistiska Centralbyrån. 11 000 fall visade sig alltså ha koppling till misshandel, kvinnofridskränkning eller olaga hot mot kvinnor. Socialstyrelsen avser nu att ta fram nya riktlinjer till vårdpersonalen.
Men enligt Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, behövs inga nya riktlinjer. Han tycker inte att läkarna behöver detaljstyrning för att klara sitt arbete.
– Stämmer Socialstyrelsens siffror är det naturligtvis väldigt allvarligt och något vi behöver titta mer på, men jag skulle först vilja se mer forskning på ämnet innan jag gör en bedömning, säger han.
Tror du inte att det kan vara bra om läkare blir bättre på att fråga om de här sakerna vid samtal med patienter?
– Jag tror att de flesta är tillräckligt professionella utan riktlinjer från Socialstyrelsen. Det finns flera väldigt komplicerade orsaker till vad som leder till sjukskrivning och jag kan inte utan vidare peka ut just misshandel som en av de största orsakerna.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, tror däremot att den nya studien kan bidra till att lösa problemet.
– För min del är det viktigaste att vi inte bara passivt döljer de här frågorna i många och långa sjukskrivningar. Sjukskrivning kan ju absolut vara en nödvändig konsekvens, men ingen våldsutsatt kvinna blir ju i längden hjälpt bara av att gång på gång bli sjukskriven, säger Ulf Kristersson till Sveriges Radio.