Naziattacken gav ökat engagemang mot rasism

Den antirasistiska organiseringen i Stockholm fortsätter. Efter Svenska Motståndsrörelsens attack i Kärrtorp två veckor innan jul har även mobiliseringen runt om i landet vuxit.

Sammanlagt samlades
nästan 40 000 personer i flera svenska städer för att protestera.

Inrikes
Hur många av demonstranterna i Kärrtorp skulle bli föremål för kvartssamtal?
Foto: Anders Wiklund/TT

– Det känns fantastiskt med den enorma mängd stödmanifestationer som följde vår, att antirasister organiserat sig på så många orter både i Sverige och i övriga världen. Vi hoppas verkligen på en fortsättning av det här och planerar nu att sammankalla till gemensamma aktioner.

Det säger Therese från Linje 17 mot Rasism när Arbetaren pratar med henne några dagar efter nyårsafton. Hon vill inte uppge sitt riktiga namn då hennes barn fortfarande är rädda efter nazistattacken vid den första manifestationen.

Therese berättar också att gruppen som stod bakom den jättelika demonstrationen i Kärrtorp den 22 december nu beslutat att bli en riktig grupp inom nätverket Linje 17 för att mer organiserat kunna motverka nazisterna i området.

Nu planeras det fortsatta arbetet och intresset är stort, även från människor som aldrig tidigare organiserat sig politiskt.

– Det viktiga just nu är att vi träffas och att folk fortsätter aktivera sig. Inget är helt spikat men vi spånar på en dag där vi kan mötas och diskutera det fortsatta arbetet där vi även kommer att bjuda in folk som engagerat sig på övriga orter i landet, säger Ammar Khorshed som är en av personerna bakom Linje 17 mot rasism och som var med och anordnade demonstrationen i Kärrtorp den 22 december, vilken samlade över 16 000 deltagare.

Han menar också att de boende i området blivit allt mer medvetna om problemet och att det inte rör sig om så kallade pojkstreck utan om organiserade nazister från Svenska Motståndsrörelsen.

Efter den gigantiska demonstrationen tror han därför att folk känner sig allt mer stärkta i att agera.

– Det märks helt klart när det gäller allt från att själva gå ut och sanera nazistklotter till att nattvandra. Men det krävs naturligtvis också ett mer långsiktigt arbete. Till slut kommer nazisterna att inse att de faktiskt inte har någonting att hämta här, säger Ammar Khorshed.

I början av januari rapporterades det återigen om nytt nazistklotter i området runt Kärrtorp i södra Stockholm, och moskén vid Medborgarplatsen på Södermalm utsattes natten mot den 2 januari för skadegörelse då flera hakkors målats på väggarna. Den 8 januari klottrades även vänsterlokalen Kafé 44 på Södermalm ned med hakkors och nazistiska slagord.

– Det återkommande naziklottret är oändligt tröttsamt men helt väntat. Vi förväntade oss inte att våra två manifestationer skulle lösa problemet med att vi har nazister och övriga rasister i området, men lokalt är medvetenheten nu stor och så fort det dyker upp klotter så polisanmäls och saneras det snabbt som blixten. Det har verkligen blivit en bred lokal fråga och det är fantastiskt att känna hur det enat folk, säger Therese som alltså också är aktiv i Linje 17 mot rasism.

Efter attacken i Kärrtorp anordnades det manifestationer på ett tjugotal andra orter i Sverige, men även utomlands har människor visat sitt stöd. I Finlands huvudstad Helsingfors hölls en stödmanifestation som samlade ett hundratal personer och på tyska fotbollsläktare har banderoller till stöd för de boende i Kärrtorp vecklats ut.

Även i Bilbao i norra Spanien planeras en manifestation inom kort.

– Man blir sjukt peppad. Alla som känner att det behövs göras något mot rasism har verkligen vaknat till och aktiverat sig, säger Ammar Khorshed.

Han säger också att Linje 17 mot rasism inom kort kommer att presentera mer exakta planer inför våren.

Tre aktivister från Svenska Motståndsrörelsen sitter fortfarande häktade efter attacken i Kärrtorp den 15 december.