Kan du känna hur det nya året bultar?

Sista ordet
"Det är billigt för primärvården att behandla förkylda människor, förkylning går nämligen inte att behandla", skriver Arbetarens krönikör Jona Elings.

Barnen öppnar lucka för lucka i julkalendern. Advent efter advent passerar, ja det är väntans tider nu. Själv är jag dålig på att vänta, till exempel vänta barn. Som en julklapp under granen, jag menar tröjan, som bara ska ligga där och få ens fantasier att slå volter i nio månader. 

Maria väntade på Jesus. Undrar om hon hade mycket foglossning och vätska i fötterna, akne och hemorrojder. Jag lärde känna Maria redan som barn: med ett julgransljus i en liten egengjord ljusstake av trolldeg framför mig på skolbänken hörde jag fröken läsa boken Marias lilla åsna, om denna gravida kvinna som tvingas ut på vägarna bara för att en kung bestämt det. Nu väntar västvärlden på Jesus igen. Andra väntar på kapitalismens fall, som en historisk nödvändighet (ja så klart är det en kristen man som snickrat ihop den teorin). Påven väntar numera överraskande på båda! Alla tycks saliga på sin tro. Vänta och ha förtröstan. 

Tro är kanske nödvändigt, för sinnet. Så mycket lättare att följa Betlehems stjärna än att trampa nya stigar. Så tryggt att ha en samling sanningar i en bok, oavsett titel. Men samtidigt så synd att paradiset på jorden aldrig uppstår. Profitkvoten faller inte och den babylonska skökan kommer inte ridande på något vilddjur. Hur vore det då att skapa i stället för att vänta? Veta i stället för att fortsätta tro? Se sig omkring och liksom ta itu med skiten.

Väntan går mot sitt slut och det var tur att Maria inte dog där i stallet. Ingen hade väl höjt på ögonbrynen, fortfarande i dag två tusen år senare dör en halv miljon kvinnor varje år av graviditet och förlossning. Vilken kung som än bestämt att det ska vara så bör störtas. Eller hur påven? Om Marias hemorrojder och dagens osäkra aborter och dödliga förlossningar skrivs inga böcker som sedan får gälla som lagar. Bokstavstroende sitter kanske mest i Y-kromosomen. 

Tänk om väntan är en bluff och framtiden är i våra egna händer. Då har vi trott och gnott alldeles i onödan. Då får du ingen kalvtstek i himmelens höjd fast du svalt så förnöjd. Öppna inga fler luckor, följ inga doktriner! Låt det gamla rista och rämna! Be människorna omkring dig vara med och skapa världens bästa värld. Men det är också den enda bön värd att be. Be inte mig, jag står redan påklädd och stampar. Kom! Allt nu! Kan du känna hur det nya året bultar?