Debatt

”Politiken förutsätter tydliga alternativ”

”Enligt den årliga värderingsundersökningen säger tre av fyra svenskar att de är beredda att betala mer i skatt för sjukvård, äldreomsorg och skola”, skriver veckans debattör. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jakten på den tänkta mitten förändrar de politiska förslagen. Vad händer med ett samhälle där alla förslag utformas för att inte stöta sig med en tänkt medelklass i Stockholm? frågar sig Vänsterpartiets Stockholmsgruppledare Ann-Margarethe Livh.

Triangulering är när man intar en position som är mitt emellan ens egen och motståndarens – för att därigenom locka den tänkta väljargrupp som finns i mitten. Jag tror att det verkliga hotet mot demokratin är just detta. En verklig representativ demokrati förutsätter att det finns tydliga alternativ att välja mellan. Hur ska man kunna välja mellan ett parti som gillar det femte jobbskatteavdraget och ett som ogillar det, men ändå vill ha det kvar?

Triangulering är en politisk taktik, att kortsiktigt bemöta motståndarna på deras planhalva, som blev en strategi – och plötsligt tycks det bara finnas en planhalva och inte längre något mål. Allt handlar om det politiska spelet. Vänstern som låter som högern säger att det är smart att göra så för att vi ska vrida begreppen ur händerna på dem. Att även vi måste fokusera på lönsamhet, kravpolitik och arbetslinjer.

Men om inte ens vi själva vågar stå upp för våra värden, vem ska då göra det?

När Socialdemokraterna byter en jobbig morgon mot ett bättre liv borde de väl prata mer om det livet än om morgnarna? När Hyresgästföreningen vill hålla nere hyror säger de nu att det är bra för konsumtionen och samhällsekonomin. Men varför inte bara säga att det är bra för samhället? Alla pratar om vilka regeringskonstellationer vi kan tvingas få efter valet – varför inte prata om vilken politik vi ska få?

Jakten på den tänkta mitten förändrar de politiska förslagen. All debatt handlar om en tänkt medelklass i Stockholm som håller resten av landet som gisslan. Vad händer med ett samhälle där alla förslag utformas för att inte stöta sig med denna medelklass?

Om du varje morgon frågar en människa hur mycket hon väger kommer hon att börja oroa sig över sin vikt, tänka på vad hon äter och hur kläderna sitter – till slut kanske utveckla en ätstörning. Så vad tror du händer med någon om du hela tiden ber den personen att se efter i sin plånbok hur politiska förslag påverkar denne? Vilka människor blir vi då? Vilket samhälle får vi? I förra valdebatten kunde programledaren på fullaste allvar påstå att ett eventuellt återinförande av förmögenhetsskatten var en fråga som ”många” ville ha svar på. 

Men även om man kan misströsta om det politiska samtalet är det för tidigt att misströsta om politiken. Enligt den årliga värderingsundersökningen säger tre av fyra svenskar att de är beredda att betala mer i skatt för sjukvård, äldreomsorg och skola. Stödet för välfärdsstaten är solitt.

Borde inte dessa 75 procent av befolkningen få ett tydligt regeringsalternativ att rösta på? En som inte säger ”vi kan få en starkare välfärd… om det är lönsamt” eller ”vi kan stärka välfärden… så länge som vanliga löntagare som tjänar upp till 60 000 inte får höjd skatt”.

När man triangulerar sin position mellan de 75 procent som vill ha en starkare välfärd och Robinson-Jan Emanuels risk­kapitalbolag hamnar man inte i mitten. Man hamnar där vi befinner oss i dag. Jag föreslår att vi tar sikte på något annat. Sparka lobbyisterna och pr-strategerna och använd pen­garna till en stor skylt. Vi vill bygga ett solidariskt samhälle – vill du hjälpa till?

Ann-Margarethe Livh är gruppledare för Vänsterpartiet Stockholms stad.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984