Utrikes

Fler flickor i skolan ett år efter attacken mot Malala

Pakistanska flickor från Islamabads slumområden får undervisning i en provisorisk skola som inrättats av volontärer. Efter talibanernas attack mot Malala Yousafzai går allt fler flickor i skolan. Foto: B. K. Bangash/TT

Det blev inget Nobelpris för förhandsfavoriten Malala Yousafzai från Pakistan. Men ett år efter att hon skjutits i huvudet av talibaner för sin kamp för flickors rätt till skolgång går betydligt fler flickor i skolan i hennes hemprovins. Samtidigt upprepar talibanerna återigen sitt hot att döda den nu 16-åriga flickan.

Malala Yousafzai sköts i huvudet på en skolbuss den 9 oktober förra året. Hon skadades mycket svårt, men flögs till Storbritannien där hon repade sig efter flera operationer.  Malala Yousafzai har, tillsammans med den brittiska journalisten Christina Lamb, skrivit en bok om sina upplevelser.

Många hade tippat att Malala Yousafzai i år skulle tilldelas Nobels fredpris för sina insatser för flickors rätt att gå i skolan i det konfliktdrabbade Pakistan. Men priset gick i stället till OPCW, organisationen för ett förbud mot kemiska vapen.

Att priset inte gick till Malala  Yousafzai uppskattades dock av hennes motståndare. De pakistanska talibanernas talesperson Shahidullah Shahid menar att hon ”övergett islam för sekularismen”.

– Talibanerna kommer inte att missa en möjlighet att döda Malala Yousafzai, och de som avslöjas med att sälja hennes bok kommer att bekämpas, säger han från ett hemligt gömställe till nyhetsbyrån IPS. 

Trots talibanernas motstånd har Malala Yousafzais målsättningar ändå burit frukt i hennes hemprovins Khyber Pakhtunkhwa, eftersom antalet flickor som går i skolan har ökat. Även i Malalas gamla skola Khushal Public School går det i dag fler flickor än tidigare.

– Många föräldrar vill att deras döttrar ska få en utbildning, säger Sub­khan Shah, som är lärare på skolan.

Muhammad Atif, skolminister för provinsen Khyber Pakhtunkhwa, säger att man i år har satsat stort på utbildningsväsendet, och då i synnerhet på flickor.

– Genom en särskild kampanj har 115 000 barn som tidigare inte gick i skolan nu kunnat börja. Fler än 60 000 av dessa är flickor, och vi har återuppbyggt 650 av de 750 skolor som talibanerna förstört, säger han.

Mushtari Begum, som arbetar med utbildningsfrågor i Swatdalen, säger att attacken på Malala fick en tydlig effekt.

– Efter skotten mot Malala Yousafzai ökade ivern bland flickorna att få gå i skolan. De flesta flickor ser henne som en förebild.

Enligt de officiella siffrorna går numera över 126 000 flickor i regionen i skolan, jämfört med drygt 85 000 för bara tre år sedan.

Malala Yousafzai blev känd 2010 då hon under pseudonym, och endast tolv år gammal, började blogga för BBC, där hon propagerade för flickors rätt till utbildning. Hennes identitet var dock känd av de flesta, berättar Zahira Shahid, som är rektor för en skola i Swatdalen.

– Ända sedan dess har hon varit en förebild för de lokala flickorna, säger hon.

Muhammad Jaffar, som tillhör partiet Pakistan Tehreek Insaf, säger att Malala Yousafzais insatser inte kan överskattas.

– Malala klev fram som en förkämpe för flickors rättigheter under en svår tid då alla politiker och civilsamhällets organisationer höll tyst av rädsla för talibanerna, säger han.

Samtidigt finns det de i Swat­dalen som numera snarare känner sig svikna av Malala Yousafzai, säger Ghufran Ali, som är lärare på en ­lokal skola. Han menar dessutom att attacken på henne blåstes upp till orimliga proportioner av världspressen.

Arbetslöse Mushtaq Ali menar att det lokala missnöjet mot henne hänger samman med att hon troligen aldrig kommer att återvända till sitt hem i Swatdalen.

– De internationella medierna har hyllat Malala eftersom hon skadades av talibanerna, men de har helt glömt bort de riktade mord på andra fredsaktivister som talibanerna genomfört. Varje månad dödas upp till 15 personer i Swat, medan Malala och hennes familj lever i frihet, säger han.

Andra i lokalbefolkningen var i  stället besvikna när de fick beskedet att Nobels fredspris gick till OPCW.

– Vi ställde in vårt firande efter att vi fått reda på att Malala inte hade vunnit utmärkelsen. Vi är samtidigt hoppfulla om att hon ska fortsätta sin kamp för flickors utbildning i Swat, säger Zahid Khan, som är ordförande för Swats lärarförbund.

Även Malala Yousafzais tidigare lärare Fazal Khaliq var besviken, och säger att det även gällde alla eleverna på hennes gamla skola Khushal Public School.

– Men hon är fortfarande mycket ung och kan få Nobels fredspris nästa år i  stället. Bara att hon nominerats har skänkt oss stor glädje, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga