“Glöm inte var det var vi började.
Glöm inte vart det var vi skulle. Vi minns och vi är trötta på att vänta. Nu går vi utan er.”
Jenny Wrangborg
Den senaste veckan har en grupp jurister och juridikstuderande tillsammans med andra frivilliga suttit och gått igenom grunder för att eventuellt kunna överklaga fullmäktigebeslutet i Botkyrka utanför Stockholm att sälja ut 1 300 lägenheter. En överklagan för hur rösträknandet för kravet på folkomröstning gick till har redan skickats in. Det är svårt att få igenom en överklagan av den här typen då det finns en lång politisk tradition av att politiska beslut inte kan prövas juridiskt på grundval av hur lämpliga de är. Vi har inte ansett det vara juristers sak att överpröva folkvalda politikers beslut baserat på innehåll utan endast på ifall beslutet har gått rätt till. Politiker ska, anser vi, ha ett egenintresse av att lyssna till vad folket säger.
Socialdemokraterna har alltid sett sig själva som ett gräsrotsparti som har en stark folkrörelse i ryggen. Tidigare gånger som de har hamnat i opposition har de lyckats komma åter till regeringsmakten. Delvis genom att spela på just den bilden av sig själva. Nu befinner sig socialdemokraterna i opposition för andra valperioden på raken i ett samhälle i stilla uppror. Nya folkrörelser formeras kring angelägna vardagskrav. Folk börjar sätta ned foten mot privatiseringar i välfärden, utförsäljningar av allmännyttan och den offentliga sektorns utarmning som börjar bli en fara för personal och för oss som nyttjar den. Trots att nyliberalismen säljs in som den enda vägens politik går folk sina egna vägar. Ett gräsrotsparti värt namnet hade i det här läget redan haft örat mot marken för att höra vart de går.
Alby inte till salu har gjort allt rätt enligt den demokratiska modellen. De tog reda på fakta kring beslutet, de informerade sig om hur en beslutsprocess kan påverkas och de stod i otaliga timmar och samlade namnunderskrifter för att göra sina röster hörda. De som är engagerade är boende i området. Fler har kommit till under arbetets gång och de lär sig under tiden från dem som har varit med längre. Folkbildning och folkrörelse i en klassisk tappning. Något som, enligt dem själva, är socialdemokratins ryggrad.
I Botkyrka är dock inte sossarna i opposition. Där finns det inget intresse av folkrörelser. Skiftet från ett folkrörelseparti till ett maktparti kan inte bli tydligare. Talen om demokrati och deltagande sparas till valkampanjen. En valkampanj som inför valet 2014 kommer att ledas av Jan Larsson. Jan Larson lämnade i dagarna sitt jobb på Nordea och har tidigare arbetat på managementkonsultbolaget McKinsey & Company efter att han lämnade partiledningen 2007. Det är en utnämning som säger att vi kommer ha en valkampanj utan krav på stopplag mot utförsäljning av allmännyttan. Inte heller kommer den innehålla ett förbud mot vinster i välfärden, trots att det är vad en majoritet av befolkningen vill ha. Men varför ska makten lyssna på folket om makten anser sig vara folket?
Problemet med att inte lägga örat mot marken är dock att man inte hör att folket går.