Inrikes

”Vi har inte på något sätt förnekat dödsfallet”

Lars Byström, informationsansvarig på Stockholmspolisen: Jag tar på mig det fulla ansvaret för den kommunikationsmiss som uppstått. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Lars Byström, informationsansvarig på Stockholmspolisen, apropå det som antagits ha gett upphov till oroligheterna i Husby: polisens ihjälskjutning av en 68-åring man och den felaktiga information som därefter gick ut från polisens sida.

Det borde finnas en rad alternativ till dödligt våld i ett sådant här läge. Varför sköts den 68-årige mannen ändå till döds?

– Det pågår nu en utredning vid enheten för polismål. Vi får avvakta och se vad de kommer fram till.

Varför tillkallades inte ambulans när mannen blivit skjuten?

– Jag tar på mig det fulla ansvaret för den kommunikationsmiss som uppstått. Ambulans fanns på plats, men de konstaterade att mannen redan var död. Man tar inte med en död kropp i ambulans i sådana här lägen, bland annat eftersom våra tekniker måste få arbeta ostört.

Hur uppstår, rent konkret, hos polisen en sådan felaktig beskrivning som att mannen dött på sjukhus när han i själva verket skjutits ihjäl på plats?

– Återigen, jag tar på mig det fulla ansvaret för den kommunikationsmissen.

Ja, men du måste ju ha fått de felaktiga uppgifterna någonstans ifrån.

– Återigen, det är ett beklagligt misstag och det är allt jag kan säga i dagsläget.

Vad hade hänt om grannar till mannen inte uppmärksammat att mannen inte transporterades bort i ambulans? Hade sanningen om hans död aldrig kommit ut då?

– Återigen, vi har inte på något sätt förnekat dödsfallet. Missen gällde att mannen avled på plats och inte hämtades i ambulans, men ambulans fanns där på plats.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984