Inrikes

Våldsam polisinsats på första maj

En av motdemonstranterna mot Svenskarna parti och Nationell ungdom reds ned av polisen i Jönköping på första maj. Foto: Youtube

På första maj anordnade nazistiska Svenskarnas parti och förbundet Nationell ungdom en demonstration i Jönköping. Motdemonstranter samlades för att störa de högerradikalas mobilisering. Men polisen gick till hårt angrepp mot antifascisterna.

– Vi ville förhindra Svenskarnas partis självförtroende från att växa och genom vår motdemonstration visa att deras politik inte är okej. Vi ville även peppa upp vår egen ­rörelse, säger en av de personer som arrangerade motdemonstrationen mot nazisternas demonstration i Jönköping på första maj.

De personer som Arbetaren har pratat med vittnar om kaos, och i de situationerna där våld förekom var poliser inblandade.

– När vi upplevde våld så var det i samband med polisen. De gick till attack med slag och pepparsprej. De uppträdde väldigt aggressivt när vi bara försökte ta oss förbi polisbarrikaden. Flera som jag har pratat med upplevde tumultet som väldigt skrämmande, säger Arbetarens källa, som av personliga säkerhetsskäl inte vill uppge sitt namn.

En av motdemonstranterna blev till och med nedtrampad av en ­polishäst. På bilderna från en You­tube-video som släppt efter demonstrationerna ser man en grupp människor som huvudsakligen går på trottoaren, medan ett fåtal personer går mitt i vägen. Plötsligt ­rider fem poliser i rad på vägen i galopp. En person som inte hinner flytta på sig klarar sig precis, men då dyker en sjätte galopperande ­polishäst upp. Samma person försöker fortfarande att flytta sig ur vägen, men blir nedtrampad trots att det fanns plats för polisen att rida runt personen.

– Jag kan inte svara på varför ryttaren agerade som han gjorde, men det är ju inga mopeder eller andra fordon med broms precis, säger Lennart Leijon, biträdande kommenderingschef på polisen i Jönköping.

På Polisens hemsida skriver de att polisryttare ofta går i täten för att skydda demonstranterna. Lennart Leijon säger att hästar också används när folksamlingar ska flyttas. På hemsidan skriver Polisen att polisryttarna med hästens hjälp ”milt” kan fösa undan människor, vilket gör att de ska slippa använda våld.

– Jag tyckte att stämningen var obehaglig. Jag var inte längst fram men de ungdomar som var det blev slagna av polisen, vissa blev slagna med batong. Det var en hjälplös kille som de redan hade gripit men ändå slog de honom bakifrån när han låg på marken. Det var onödigt och otäckt, säger William Lopez, en av motdemonstranterna.

Arbetaren ber Lennart Leijon att kommentera händelsen som William Lopez såg.

– Då får han väl anmäla händelsen så att det kan utredas i så fall. Polisen har ju befogenhet att använda våld men bara så mycket som situationen kräver. Det är en bedömningsfråga.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga