Utrikes

Ecuador: Correa utlovar arbeten

”Det stabila stödet för presidenten beror främst på den stadiga ökningen av BNP”, säger Hernán Ramos, politisk och ekonomisk analytiker. Foto: Dolores Ochoa / SCANPIX

Förhandsfavoriten och väns­terpolitikern Rafael Correa utropade sig i söndags kväll till vinnare i Ecuadors presidentval. Han utlovade fortsatt kamp för att utrota fattig­domen, nya produktions­modeller och stärkt folkstyre.

Ecuadors president Rafael Correa, som  nu omvalts för tredje gången, fick 56,7 procent av rösterna i söndagens val enligt den nationella valkommissionen.  Högerns kandidat och Correas utmanare Guillermo Lasso fick 23,3 procent.

Rafael Correa framhåller att hans regering kommer att fortsätta fokusera på en social omvandling, och har meddelat att förändrade produktionsmodeller och skapandet av arbetstillfällen kommer att vara prioriterade frågor under de kommande fyra åren.

Begränsningar i importen av konsumtionsvaror och högre tullar för lyxvaror har redan införts i syfte att öka värdet på inhemskt producerade varor. Oljan, som är en av landets viktigaste inkomstkällor, kommer även i framtiden att användas för att finansiera sociala program. Under förra året utgjorde dessa satsningar 15,3 procent av landets bruttonationalprodukt, BNP. I år väntas de sociala satsningarna uppgå till motsvarande 16,6 procent av BNP.

Enligt det nationella planerings- och utvecklingssekretariatet har investeringarna i den offentliga sektorn ökat sexfaldigt de senaste sex åren och uppgick till motsvarande 40 miljarder kronor 2012.

Correa är förvissad om att det starka stöd han har fått från väljarna kommer att ge honom en stor majoritet i parlamentet och innebära att viktiga lagförslag –  som gäller kommunikations-, vatten- och markfrågor, samt förändringar i strafflagen – nu kan godkännas.

Virgilio Hernández, som också tillhör det styrande partiet Alianza País, säger till nyhetsbyrån IPS att några av de största utmaningarna som väntar är att förbereda landet för tiden när oljan har tagit slut, att skapa en ekonomi bortom den nuvarande som är baserad på handelsvaror, samt göra landet oberoende när det gäller energiförsörjning. 

Hernández framhåller också vikten av att fortsätta utveckla landets vägnät, genomföra stora infrastrukturprojekt, samt arbeta för en säkrad livsmedelsförsörjning.

Hernán Ramos, politisk och ekonomisk analytiker, säger att den ekonomiska utvecklingen kommer att vara avgörande för huruvida Correa-administrationen kommer att behålla sin popularitet.

– Det stabila stödet för presidenten beror främst på den stadiga ökningen av BNP, som beror på gynnsamma oljepriser, ökade statliga intäkter och en stor inhemsk produktion.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar