Inrikes

Katastrofläge på sjukhus

På flera sjukhus tvingas svårt sjuka patienter flyttas mellan olika avdelningar på grund av platsbristen. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

I Lund sade ett trettiotal sjuksköterskor nyligen upp sig. På flera andra sjukhus i landet varnar personalen för orimliga schemaläggningar och att patientsäkerheten hotas. Situationen för såväl anställda som patienter är mycket allvarlig, säger de som Arbetaren pratat med.

– Det är förfärligt på väldigt många sjukhus just nu. Det finns inte tillräckligt med sjuksköterskor och många tvingas därför jobba dubbla pass samtidigt som det blir överbeläggningar på avdelningarna.

Det säger Ulrika Blumfelds, tidigare talesperson för sjuksköterskeupproret, som arbetar på ett äldreboende i Stockholm.

I slutet av januari rapporterade Arbetaren att 32 specialistsjuksköterskor vid barnintensiven på Universitetssjukhuset i Lund sade upp sig i protest mot Region Skånes nya arbetstidsmodeller. 

Samtidigt kommer allt fler rapporter inifrån landets sjukhus där personalen varnar för överbeläggning bland patienterna och långa arbetspass för de anställda. På flera sjukhus tvingas svårt sjuka patienter flyttas mellan olika avdelningar på grund av platsbristen, något som ofta orsakar stor irritation bland de sjuka, och frustration bland de anställda.

På Karolinska universitetssjukhuset i Solna infördes så kallat stabsläge i förra veckan sedan vågen av influensa och vinter­kräksjuka slagit till. Bristen på sjuksköterskor är också stor och flera operationer ställdes därför in.

Ulrika Blumfelds skyller problemen på politikerna som inte tilldelar sjukhusen tillräckliga resurser.

– Som det är nu söker sig allt fler färdigutbildade sjuksköterskor till andra jobb. Det handlar om tjejer och killar i 25-årsåldern som inte orkar med att jobba 100 procent i det här tempot.

Även Jacqueline Mendez, som är sjuksköterska på ett sjukhus i Stockholmsområdet och medlem i Stockholms Vårdararbetarsyndikat av SAC, beskriver situationen som väldigt problematisk.

– Läget är verkligen inte bra. Vi får hela tiden nya arbetsuppgifter och det blir mer och mer stress. Jag känner flera kollegor som lämnat Sverige för att arbeta i Norge i stället. Här känner man sig ofta otillräcklig, säger hon.

På Vårdförbundet är man väl medveten om de problem som många av medlemmarna upp­lever. Pia Andorff är vice förbundsordförande och hon säger till Arbetaren att dagens situation beror på de nedskärningar som gjorts inom landstingen de senaste åren.

– Det är ett katastrofläge på flera områden. Det är knappt att sjuksköterskorna klarar vardagen, och nu tvingas de göra allt mer på färre personer. Det behövs dessutom fler specialistutbildade sjuksköterskor.

Enligt Pia Andorff är det patienterna som i slutändan drabbas hårdast.

– Det tajta läget som varit i Stockholm nu den senaste tiden har gjort att patienter skickats hem samtidigt som personalen är ute på den yttersta kanten av vad de klarar av. Arbetsgivarna ute på sjukhusen har dessutom visat en väldig oförståelse för situationen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga