De arbetar heltid – utan lön

Allt fler som placeras i Fas 3 får ingen ersättning alls – samtidigt som de förväntas utföra ett heltidsarbete. Andelen som arbetar heltid i Fas 3 och är hänvisade till ­socialbidrag för sin försörjning ökade med 40 procent mellan oktober och november, uppger tidningen Arbetet.

Inrikes
Varje Fas 3-jobb ger företagen 5 000 kronor i månaden.
Foto: Fredrik Sandberg /SCANPIX

Antalet som är inskrivna i den hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 ökar. I november var 33 000 personer sysselsatta i Fas 3. 

Parallellt med den ökningen blir det också allt fler som inte får ut någon ersättning för sitt ­arbete.

I november 2012 arbetade 3 539 personer, mer än 10 procent, i Fas 3 utan ersättning. Orsaken är att man måste ha kvalificerat sig för a-kassa innan arbetslösheten för att kunna få ut det så kallade aktivitetsstödet från Försäkringskassan i Fas 3.

Samtidigt får en annan grupp bidragstagare in pengar på Fas 3 – de anordnande företagen. För varje Fas 3-plats och månad inkasserar de 5 000 kronor från staten.

Företag som Ivan Dazas Jobbfabriken har blivit ökända för att ha som affärsidé att inkassera statliga bidrag för Fas 3-placeringar.

2011 tog Ivan Daza ut en lön på 2,5 miljoner kronor och en ­aktieutdelning på strax under en miljon. När SVT i somras ställde frågor om företagets vinster svarade Ivan Daza så här:

– Man skyller på anordnarna i stället för på människor som inte vill ha jobb. Det finns ju ganska mycket jobb men det är många som inte är så intresserade av dem, säger han.