Inrikes

Arbetsplatsolyckor – byggenas svarta siffror

Byggnadsarbetare på ett bostadsbygge på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Även om antalet dödsolyckor minskat i år har sex byggnadsarbetare mist livet på arbetet bara under de två senaste månaderna. Arbetsmiljöansvaret vilar på arbetsköparen, ett ansvar som brister enligt facket.Axel Green

En byggnadsarbetare som handlöst föll till marken från 15 meters höjd avled några timmar senare på sjukhus. Dödsolyckan skedde på ett bygge i Rosersberg söder om Stockholm den 12 december.

– Det är ingen ovanlig olycka. Här gäller det att se till att alla regler följs. Det går – och det går redan på planeringsstadiet, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig på fackförbundet Byggnads.

Även om Arbetsmiljöverkets statistik över dödsolyckor visar på en minskning sedan förra året, är byggbranschen en olycksdrabbad bransch. Bara under de två senaste månaderna har flera byggnadsarbetare skadats svårt, och minst sex har omkommit under arbetet.

– Du ska inte behöva dö på din arbetsplats. Riskerna ska minimeras så långt som är möjligt. Tyvärr tummas det på reglerna, speciellt för inhyrd personal och kamrater som inte kommer från det här landet, säger Jörgen Eriksson.

Han menar att döds­talet kunde vara noll om bara arbetsköparna tog arbetsmiljöarbetet på allvar. Enligt arbetsmiljölagen är det ytterst ­arbetsköparna som bär ansvaret, men de brister.

– För det första ska det finnas ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete och en dialog med skyddsombuden på arbetsplatserna.

Fackets egen undersökning visar att endast 30 procent av de 150 tillfrågade skyddsombuden deltagit vid utarbetandet av arbetsmiljöplaner på arbetsplatsen. När olyckor sedan skett har 45 procent inte deltagit vid utredningar eller riskbedömningar.

– Man låter inte heller skyddsombudet delta. Vi har ett samverkansavtal, men det kan man glömma, säger Jörgen Eriksson.

Men Ola Månsson, vd på arbetsköparorganisationen Sveriges Byggindustrier, känner inte igen sig i den bilden. Han tror inte heller att enkäten stämmer, utan att deras medlemsföretag tar arbetsmiljön på allvar.

– Jag är övertygad om att de tar sitt ansvar. Sex dödsolyckor i år är alldeles för mycket. Vi jobbar mycket hårt för nollvisionen, säger han.

Hur kommer det sig att det ändå sker dödsolyckor?

– Det är den psykosociala biten med löneförhandlingar hela tiden, och en stressig situation för arbetsledningen. Och så att attityden hos många personer är att man ”ska bara” i stället för att använda de säkerhetsanordningar som finns.

Jörgen Eriksson på Byggnads, säger sig vara övertygad om att Sveriges Byggindustrier vill ha ordentligt arbetsmiljöarbete, men att situationen kan se annorlunda ut i medlemsföretagen. När säkerheten måste vägas mot ekonomin.

– Vissa företag är väldigt arbetsmiljömedvetna, men när du börjar komma ut på linjen, har du platschefer som har ett krav på att det ska lösa sig. De har ett ekonomiskt incitament.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga