Arbetslöshet efter dödsbrand i Bangladesh

De 1  200 textilarbetare som överlevde dödsbranden i Bangladesh saknar nu arbeten. Ännu är det oklart om fabriken ska återuppbyggas och protesterna växer. I måndags drabbade demonstranter och polis samman.

Utrikes
”Min mamma gick till fabriken, hon har inte kommit tillbaka. Var är hon”, säger Aheduls sjuåriga dotter Rumi, som håller upp ett fotografi på sin mamma.
Foto: Ashraful Alam Tito / SCANPIX

Varje dag sedan dödsbranden i textilfabriken i Ashulia utanför Bangladeshs huvudstad Dhaka den 24 november har protestaktioner för bättre arbetsförhållanden anordnats. Det har framkommit att fabriken, där 112 arbetare omkom och ytterligare ett hundratal skadades, saknade nödutgångar. Tre fabrikschefer från Tazreen Fashions sitter i fortsatta polisförhör misstänkta för att ha låst in de anställda i lokalerna.

I måndags gick 10  000 industriarbetare ut i en demonstration mot dödsbranden. Polisen svarade med att skjuta gummikulor och spruta tårgas på de protesterande, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Av Ashulias runt 500 fabriker stängdes ett femtiotal under måndagen till följd av oroligheterna.

Nästan en tredjedel av Bangladeshs 150 miljoner invånare lever i extrem fattigdom. Arbetslösheten i byarna, där cirka 70 procent av befolkningen lever, är särskilt hög. Där utgör textilindustrin en viktig inkomstkälla för många familjer.

Men i Ashulia saknar nu de 1  200 arbetare som överlevde branden arbeten. En av dem är 19-åriga Dipa Akter. Hon lyckades ta sig ut från den brinnande fabriken genom att hoppa ut från tredje våningen, men skadade sitt ben och har nu svårt att gå. Till nyhetsbyrån AP säger hon att hon vill ha sitt arbete tillbaka då hon har svårt att betala sina räkningar och sin hyra.

– Jag är i stor knipa eftersom jag inte har några som helst besparingar, säger Dipa Akter som tjänade 4  550 takas (cirka 400 kronor) i månaden på fabriken. 

I lördags meddelade Bangladeshs regering att den kommer att betala ut en ersättning på 200  000 takas (drygt 17  000 kronor) till de familjer som miste någon i branden och 50  000 takas till de skadade. Tazreen Fashion lovade också att arbetarna skulle få sina innestående löner utbetalade under lördagen, ett löfte som inte hölls. Många av textilarbetarna kräver dessutom fyra månadslöner som kompensation, då det i nuläget är osäkert om Tazreen Fashions kommer att återuppbygga den nedbrunna fabriken.

För många är löftet om ersättning en klen tröst. Aheduls fru är ett av många brandoffer vars kropp man inte har lyckats identifiera, skriver nyhetsbyrån AP. Ahedul har svårt att svara på sin sjuåriga dotter Rumis frågor om var hennes mamma tagit vägen.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Regeringen säger att de ska kompensera oss, men hur ska jag kompensera mitt barn?