Inrikes

Hyresgäster hårt drabbade av brand

Flera lägenheter brändes ut på Flyglärarvägen i Stockholmsförorten Skarpnäck. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Branden i ett hyreshus i Skarpnäck i södra Stockholm förra torsdagen har fått förödande konsekvenser för de drabbade. Skadorna i flera av lägenheterna är omfattande och enligt Stockholmshem saknade flera av hyresgästerna hemförsäkring.

De boende i Skarpnäck som drabbades av branden förra veckan tvingas nu förlita sig på att socialtjänsten, kyrkan och ideella organisationer ställer upp.

– Vi försöker ordna så gott det går med praktiskt hjälp. Som kläder, pengar och specifika önskemål från de drabbade, säger Josefin Hasselberg från den ideella organisationen Sputnik som driver det självförvaltade aktivitetshuset ­Mötesplats Skarpnäck.

Ingen person skadades i branden, som utbröt på morgonen den 1 november, men husets 70 lägenheter evakuerades. Många av dessa måste nu renoveras på grund av de omfattande vattenskadorna från släckningsarbetet.

Redan dagen efter branden började Sputnik arrangera insamlingar till de boende. Resultatet blev över förväntan och de tvingades efter bara några dagar tacka nej till mer kläder. I stället fortsatte de fokusera på andra förnödenheter. Vissa av de boende är i behov av datorer och mobiltelefonladdare för att kunna arbeta utanför hemmet.

Enligt Olof Klingvall, marknadskommunikatör på det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem, kommer det att ta upp till ett halvår innan delar av huset går att använda igen. De personer som saknade hemförsäkring tvingas därför söka hjälp via socialtjänsten eller hoppas på hjälp från vänner och släktingar med att hitta tillfälliga boenden under lång tid framöver.

Enligt Stockholmshem rör det sig om ett tjugotal hushåll där ­lägenhetsinnehavaren saknade hem­försäkring. Bostadsbolaget säger sig inte ha några evakueringslägenheter till sitt förfogande.

– Vi har inga tomma lägenheter utan försöker i stället att samverka med andra fastighetsägare för att se om det går att få tag i lediga rum, säger Olof Klingvall.

Stockholmshem hänvisar i stället sina hyresgäster utan hemförsäkring till socialtjänsten i Skarpnäck, som de senaste dagarna fått många samtal från förtvivlade hyresgäster.

– Vissa har fått plats hos släkt och vänner, andra tvingas sova i kyrkan. Vi försöker prata och stödja de drabbade, säger Margareta Östrand, stadsdelsdirektör på socialtjänsten i Skarpnäck.

Hon säger också att bland dem som saknade hemförsäkring var många nyanlända svenskar eller ungdomar. En bild som Christer Landelius på försäkringsbolaget Folksam bekräftar.

– I många länder är det ovanligt med hemförsäkring och därför känner inte alla till hur det fungerar, tyvärr. Sedan finns det så klart ungdomar som ser det som en ­extra utgift och därför avstår.

Enligt Christer Landelius omfattas många av hemförsäkring ­genom sitt fackförbund. Men i områden där många är arbetslösa eller studerar är få med i facket. Därför kan konsekvenserna av en omfattande brand bli större just där.

– Tyvärr är det ju så, att om du inte har någon hemförsäkring tvingas du förlita dig på de sociala myndigheterna. Du kan ju inte få ut några försäkringspengar om du inte är försäkrad.

Stockholmshem menar att de under de senaste åren infört nya regler som gör att deras hyresgäster måste teckna en hemförsäkring för att få ett hyreskontrakt. Men Olof Klingvall säger att det inte går att kontrollera hur det ser ut för ­hyresgäster som bott länge i samma lägenhet.

– Med en hemförsäkring kan du ju få hjälp till akut boende. Men vi har som sagt inga evakueringslägenheter.

Av de 70 lägenheterna som skadades i branden är 20 i sådant skick att hyresgästerna inom kort kommer att kunna flytta tillbaka. Resterande 50 lägenheter kan ta upp till ett halvår att renovera. Stockholmshem säger till Arbetaren att samtliga hyreskontrakt fortsätter att gälla under tiden huset renoveras.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984