Utrikes

Israelisk militär övar med skarpa skott i by

Israeliska soldater utanför gamla stan i Jerusalem tidigare i år. Foto: Sebastian Scheiner/SCANPIX

Svenska människorättsaktivister rapporterar att israelisk militär övar med skarpa skott i en palestinsk by, trots förbud. – Vi såg dem skjuta alldeles intill moskén och skolan, säger Christina Hansen. Hon är en av fyra svenska aktivister som arresterats på Västbanken de senaste veckorna. Att straffa utländska aktivister hårdare är en ny strategi, menar Christina Hansen.

Den 27 juni befann sig Christina Hansen i byn Al-Aqaba på Västbanken tillsammans med två andra internationella volontärer. Under eftermiddagen åkte tio militärfordon in i byn, som har 300 invånare, för att genomföra militärträning.
– Vi såg dem skjuta alldeles intill moskén och skolan, femton meter från oss. Många var rädda, särskilt familjen vi var med, som har en rivningsorder på sitt hus, berättar Christina Hansen, aktiv i International Solidarity Movement, ISM.

Övningen pågick i tre och en halv timme. Den avbröts med största sannolikhet på grund av påtryckningar från den israeliska människorättsorganisationen Machsom Watch, säger Christina Hansen.

 Al-Aqaba är en av de byar som hotas av övergripande rivningar i det så kallade område C, där Israel har juridisk överhöghet. Byn var från 1970-talet till för tio år sedan plats för en militärbas och övningar genomfördes ofta i byn. Under perioden skadades tiotals invånare, några miste livet och större delen av befolkningen flyttade därifrån. I och med ett beslut av israeliska högsta domstolen 2001 förbjöds militärövningar med skarp ammunition. Men enligt en amerikansk aktivist som tittat på foton och filmer från Al-Aqaba användes skarp ammunition vid övningen förra veckan.

–  Israeliska människorättsaktivister, som befanns sig på annat håll, tog dessutom direktkontakt med militären när övningen pågick. De förnekade att de alls tränade inne i byn, säger Christina Hansen.

Själv arresterades Christina Hansen för drygt tre veckor sedan för att ha deltagit i en demonstration mot att palestinier inte tillåts beträda den centrala gatan Shuhada Street i Hebron. En vecka senare arresterades tre andra svenska människorättsaktivister när de, på väg för att hjälpa till med ett skolbygge i Jordandalen, blev vittnen till hur israelisk militär konfiskerade vattentankar från beduiner. Flera kvinnor försökte hindra soldaterna, och svenskorna anslöt sig till dem. Inga palestinier greps dock. De tre svenskorna var tvungna att betala cirka 600 svenska kronor i borgenssumma samt fick 45 dagars inreseförbud till Västbanken – om de bryter det ligger böterna på cirka 10 000 kronor.

Christina Hansen säger att hon chockades av de hårda straffen, och tror att det är en medveten strategi från Israels sida.

– Jag har pratat med flera palestinier som tycker sig se den utvecklingen. Tidigare har utländska aktivister frihetsberövats i tre timmar men inte arresterats. Det här medför advokatkostnader, det kan slå hårt mot organisationer som ISM. Men vi kan inte byta strategi, vår idé bygger på direkt aktion och då måste man ta risken att bli arresterad.

Samtidigt är fler internationella aktivister på väg mot ett annat av Palestinas territorier, den isolerade Gazaremsan. I förra veckan avseglade S/V Estelle, lastad med förnödenheter, från Umeå för att återigen försöka bryta blockaden mot Gaza. 


Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984