Massaktioner mot Natomöte

Ett sextiotal personer greps och minst tolv skadades under protesterna mot Nato-toppmötet i Chicago. Polisen lyckades dock hålla demonstrationerna utanför de mest centrala delarna där toppmötet hölls och där högt uppsatta ledare från hela världen befann sig.

Utrikes
Omkring 3 000 personer från främst Europa och USA demonstrerade den 19 maj i Chicago mot Natos krigsföring. Samtidigt pågick toppmötet mellan västvärldens politiska och militära ledare.
Foto: Spencer Platt / Getty Images/AFP

Toppmötet avslutades i måndags. Under söndagen demonstrerade omkring 3 000 personer från framför allt Europa och USA mot Natos krigsföring i länder som Afghanistan och Libyen. Bland dem ett femtiotal amerikanska krigsveteraner från kriget i Irak som symboliskt kastade sina medaljer på gatan i protest.

”Jag är här för att lämna tillbaka min medalj för deltagandet i det så kallade kriget mot terrorismen. Jag gör det som en solidaritetshandling med folket i Afghanistan”, sade Jason Hurd, soldat som tillbringat tio år i den amerikanska armén, till tv-kanalen Democracy now.

Demonstrationerna handlade inte bara om Natos krigsföring utan också om skenande militära kostnader i länder där det samtidigt skärs ned på välfärden.

– Det var väldigt symbolladdat med alla krigsveteraner som deltog. Människorna i staden var väldigt förstående och många ställde sig bakom våra paroller, säger Andrea Pettersson från Malmö som representerade det antimilitaristiska nätverket Ofog, till Arbetaren.

Under den dryga vecka hon varit på plats i Chicago har hon hunnit med att delta i många olika demonstrationer och möten. Mycket har handlat om militariseringen som enligt henne följt i den ekonomiska krisens spår. För Arbetaren berättar hon bland annat om hur europeiska fredsaktivister har mycket av lära av sina amerikanska kamrater.

– Här har det blivit väldigt tydligt. Hur USA lägger enorma summor pengar på vapen och upprustning medan mycket annat i samhällets dras ned på. Bland annat ser man hur armén ofta rekryterar soldater i fattiga och utsatta bostadsområden, något som säkert kommer att bli vanligare även i Sverige framöver, säger Andrea Pettersson.

Ofog deltog också i en workshop om fredlig direkt aktion inför kommande med Nato-möten i Europa.

– Trots att flera stora medier i Chicago svartmålade demonstranterna innan mötet ens hade börjat så tycker jag det har gått jättebra. Det har varit otroligt inspirerande och det känns verkligen som att vi fått över folk på vår sida, säger Andrea Pettersson.

Bland organisationerna som stod bakom demonstrationerna i Chicago fanns allt från Occupy-rörelsen till anarkister och miljögrupper.

Advokater som företräder de skadade aktivisterna uppgav sent i måndags att det främst rör sig om huvudskador efter att polisen slagit med batonger in i folkmassorna.