Inrikes

Strejk på Systembolaget i Stockholm

Mikael Lindeberg och Emil Boss delar ut flygblad utanför Systembolaget vid Gullmarsplan. Mathias Jonsson

Fredagen den 11 maj tog Driftsektionen för Systembolagsanställda, DFSA ut en av sina medlemmar i strejk på en butik i södra Stockholm. Skälet är dåliga arbetstider, och underbemanning. Samtidigt förväntas personalen känna arbetsglädje, enligt nya lönekriterier.

Att känna arbetsglädje har blivit ett av lönekriterierna på systembolaget. Samtidigt har underbemanning och dåliga arbetstider blivit norm. Det hävdar Mikael Lindegren, medlem i DFSA som i dag är den första att gå ut i strejk, i protest mot systembolagets personalreformer. 

– Det känns som att de tar ifrån oss initiativet. Arbetsglädje vill jag känna för att jag har en bra dag på jobbet. Inte för att det står i lönekriterierna, säger Mikael Lindgren.

Dessutom anser han att det är svårt att känna arbetsglädje när stressen ökar, och arbetstiderna blir sämre. Systembolagsbutiken vid Gullmarsplan har enligt Mikael varit underbemannad sedan sommaren 2011. Dessutom har det införts ett nytt schema för alla systembolagets deltidsanställda. Istället för att arbeta hela dagar delas schemat upp i kortare pass, till så lite som tre och fyra timmar. Det innebär att en person som arbetar halvtid ändå kan behöva vara på jobbet hela veckan, fyra timmar per dag. Personalen är dessutom skyldig att arbeta extra upp till heltid vid behov. Timmarna sparas i en tidbank där man kan gå plus och minus. Har man till exempel ett 20-timmarsschema, kan man få arbeta 30 timmar ena veckan och10 timmar veckan därpå.

–      Det gör det nästan omöjligt att kombinera arbetet med något annat, säger Emil Boss. En av Mikaels kollegor.

Personalen på systembolaget vid Gullmarsplan är inte ensamma om att vara missnöjda. Enligt en enkätundersökning som fackförbundet unionen genomfört, känner sig personalen i Systembolagets medelstora butiker, och framförallt citybutiker i storstan obekväma med att de inte hinner ta hand om kunderna på ett bra sätt.

Kraven för strejken är bättre arbetstider och  rimlig bemanning i de stora butikerna. DFSA vill även att god arbetsmiljö ska ligga till grund för arbetsglädje, inte att arbetsglädje ska vara något lönegrundande.

– Vår förhoppning är att vi genom den här strejken kan nå ut till våra missnöjda kollegor, även i de andra butikerna, säger Emil Boss.

Systembolagets presschef Lennart Agén känner inte till strejken när Arbetaren kontaktar honom. Han vill därför inte kommentera händelsen innan han tagit reda på mer, men lovar att återkomma nästa vecka.
 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga